BAKLAVA SA ORASIMA GOTOVA ZA SAMO 10 MINUTA: Peče se na NEOBIČAN NAČIN, a ukus obara sa nogu
Svi vole da ih jedu, ali samo se malo njih odvaže da ih ispeku.
Ako vam se oduvijek činilo da je pravljenje klasičnih baklava pomalo mukotrpno gubljenje vremena, vaše mišljenje će promeniti ova sočna brza baklava, čija je priprema gotova za samo deset minuta.
Nema beskonačnog slaganja i premazivanja kore, nema muke sa sječenjem baklave prije stavljanja u rernu, što može biti velika komplikacija ako nemate baš oštar nož... Sve se dešava brzo i lako, a rezultat je očaravajući.
10 minuta priprema + 45 pečenje + 2 sata hlađenje
Sastojci:
500 g kore za pitu
200 g putera
200 g grubo mljevenih oraha
Za sirup:
200 g šećera
2 čaše vode
limun
Priprema:
1. Otpakujte kore za pitu, odmotajte pa ponovo urolajte po dužoj strani.
2. Isjecite na kriške debljine oko 3 cm - dobićete 12 komada.
3. Svaki rolat pojedinačno stavite u otvor kalupa za mafine.
4. Na svaku ružicu 1-2 kašičice mljevenih oraha.
5. Puter rastopite i svaku ružicu prelijte sa 2 kašike putera.
6. Baklavu pecite 45 minuta na 180 stepeni.
7. Za sirup prokuhajte vodu i šećer. Kad provri, kuhajte još 7 minuta.
8. Pred kraj kuhanja dodajte 3 kriške limuna.
9. Pečene baklave prelijte ohlađenim sirupom.
10. Ostavite ih da odmaraju dva sata prije služenja.