JEDNOSTAVNA I BESPLATNA METODA: Žena otkrila kako je njena orhideja cvjetala čak 12 godina

Praktična žena
JEDNOSTAVNA I BESPLATNA METODA: Žena otkrila kako je njena orhideja cvjetala čak 12 godina

Ljepota orhideja može obogatiti svaki dom, ali pravilna njega je neophodna da bi se održala njihova vitalnost i ljepota.

Ugrupi „Savjeti i trikovi za orhideje” na Fejsbuku, ljubitelji ovog cvijeća su podijelili svoja iskustva i savjete o nezi orhideja.

Jedan od ključnih koraka u održavanju orhideja je pravilno zalivanje. Članovi grupe su otkrili različite pristupe, ali se slažu da je neophodno izbjegavati obilno zalivanje, koje može štetiti biljci.

Neki preporučuju namakanje orhideja svake nedjelje, dok drugi preferiraju zalivanje jednom nedjeljno ili čak svakih sedam do deset dana.

Zalivanje orhideja se može obaviti potapanjem biljke u vodu ili prskanjem korijena, u zavisnosti od preferencija i potreba biljke. Važno je obezbjediti dobru drenažu kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vode, što može dovesti do truljenja korijena.

Pored pravilnog zalivanja, ljubitelji orhideja su istakli važnost korišćenja odgovarajućeg supstrata kao što je kora drveta ili mahovine, kao i redovnog presađivanja biljke nakon sezone cvjetanja kako bi se obezbedilo optimalno okruženje za rast.

– Potapam ih pet do deset minuta svake nedjelje. Moja najstarija orhideja ima 12 godina, dobro napreduje i uvijek cvijeta – rekao je jedan član grupe.

-Nikada nisam uspio da natjeram svoje orhideje da ponovo procvjetaju dok nisam počeo da ih zalivam jednom nedjeljno – dodao je drugi korisnik, prenosi Espreso.

„Moje orhideje su stare nekoliko godina i veoma su zdrave. Potopim ih i pustim da piju koliko žele dok se koren ne napuni i zazeleni“, napisala je druga žena.

Ne propustite