Žena otkrila kako je njezina orhideja cvjetala čak 12 godina: Jednostavna metoda koja je besplatna

Praktična žena
Žena otkrila kako je njezina orhideja cvjetala čak 12 godina: Jednostavna metoda koja je besplatna

Ljepota orhideja može obogatiti svaki dom, ali pravilna njega je ključna za održavanje njihove vitalnosti i ljepote.

U grupi "Orchids Tips and Tricks" na Facebooku, zaljubljenici u ovo cvijeće su podijelili svoja iskustva i savjete o njezi orhideja.

Jedan od ključnih koraka u održavanju orhideja je pravilno zalijevanje. Članovi grupe su otkrili različite pristupe, ali se slažu da je bitno izbjeći obilno zalijevanje, koje može naštetiti biljci.

Neki preporučuju namakanje orhideja svake sedmice, dok drugi preferiraju zalijevanje jednom sedmično ili čak svakih sedam do deset dana.

Zalijevanje orhideja može se obaviti uranjanjem biljke u vodu ili prskanjem korijena, ovisno o preferencijama i potrebama biljke. Važno je osigurati dobru drenažu kako bi se izbjeglo zadržavanje viška vode, što može dovesti do truljenja korijena.

Osim pravilnog zalijevanja, ljubitelji orhideja su istaknuli važnost upotrebe adekvatnog supstrata poput kore drveta ili mahovine, te redovno presađivanje biljke nakon sezone cvatnje kako bi se osigurala optimalna rastuća sredina.

"Svake sedmice ih namačem pet do deset minuta. Moja najstarija orhideja ima 12 godina, dobro napreduje i uvijek cvjeta", rekla je jedna članica te grupe.

"Nikad nisam uspio natjerati svoje orhideje da ponovno procvjetaju dok ih nisam počeo zalijevati jednom sedmično", dodao je drugi korisnik, piše Espreso.

"Moje su orhideje stare nekoliko godina i jako su zdrave. Namočim ih i pustim da piju koliko hoće dok korijenje ne bude puno i zeleno", napisala je još jedna žena.

Ne propustite