Tajni sastojak za najukusnije pileće batke: Kožica svaki put bude savršeno hrskava

Praktična žena
Tajni sastojak za najukusnije pileće batke: Kožica svaki put bude savršeno hrskava

Kada su dobro gotovi, pileći bataci su vlažni, sočni i imaju hrskavu kožu. U poređenju sa pilećim prsima, pristupačniji su i lakše se peku zbog većeg sadržaja masti.

Međutim, za mnoge domaćice je pravi izazov da nateraju kožicu na mesu da bude savršeno hrskava. Zbog toga je iskusna kuvarica Moli Adams otkrila za Simply Recipes u čemu je njena tajna za najhrskavije pilećih bataka ikada.

Moli tvrdi da je njena tajna u korišćenju rižinog brašna.

„Prije toga sam pileće batke premazala univerzalnim brašnom. Zagrijala sam tiganj, pa stavila batke i malo ih propržila, pa stavila u rernu da se kuhaju. Izgledali su savršeno zlatno braon, ali koža bi uvijek imala manje od idealne gumene teksture“, rekla je Moli.

Sasvim slučajno je otkrila da je pirinčano brašno odlično za hrskave knedle.

Rižino brašno upija manje ulja
„Imala sam malu posudu rižinog brašna koja je ostala od pečenja hleba na kuhinjskom pultu. Kada sam otišla da napravim večeru, posula sam brašno po leđima pilića, pogrešno misleći da je višenamensko“, otkrila je Moli.

Odmah je shvatila da je pogrešila, ali je odlučila da nastavi sa pripremom bataka.

„Ispekla sam ih u ulju na jakoj vatri. Na moje iznenađenje, koža nije mogla biti hrskavija. Tekstura je podsjećala na zaista dobru prženu piletinu sa laganom, skoro pahuljastom teksturom“, rekla je Moli.

„Bataci su bili i manje masni, jer pirinčano brašno upija mnogo manje ulja od univerzalnog brašna. Znala sam da je ovo moj novi način pravljenja pilećih bataka jer su i ostaci od večere sutradan bili hrskavi!“, istakla je ona.

„Pirinčano brašno najbolje funkcioniše kada se piletina peče na šporetu. Pecite sa obe strane dok ne porumeni, a zatim stavite piletinu u rernu da se peče“, otkrila je Moli.

Ne propustite