Trik s aspirinom od kojeg će vam veš zablistati

Praktična žena
Trik s aspirinom od kojeg će vam veš zablistati

Jednostavni trikovi koji će očistiti mrlje lako i vašu odjeću učiniti biserno bijelom opet.

Dosadne fleke i promijenjena boja odjeće može da bude noćna mora. Vrlo teško ih je otkloniti i vratiti svježinu i miris odijevnih komada, pa smo za omiljene komade spremni i da eksperimentišemo sa skupim sredstvima. Ipak, postoje i neki jeftini trikovi koji bi mogli da „odrade posao“ – s malo sirćeta, sode bikarbone, a za jedan će vam biti potrebna tabla aspirina.

Trikovi za skidanje fleka s odjeće

Reagujte brzo
Kod svježih mrlja pokupite višak tečnosti čistom bijelom krpom ili ubrusom. Nježno povucite ostatak tipum nožem. Kod čvrstih mrlja, poput blata, bolje je da reagujete tek kada se fleka osuši, ali pre pranja odjeće.

Probajte s hladnom vodom
Reagujte uvijek prvo hladnom vodom jer je tad najmanja vjerovatnoća da će mrlja ostati. Pritom čuvate i materijal i struju.

Izuzetno prljave komade perite odvojeno
Razne mrlje mogu sa jednog komada odjeće da se prenesu na čistiju odjeću u toku pranja, posebno ako je temperatura vode niža, a vrijeme pranja duže. Zato izuzetno prljavu odjeću perite odvojeno.

Soda bikarbona
Natopite odjeću u smjesi od 4 l vode i jedne šolje sode bikarbone, a za nekoliko minuta vidjećete kako se prirodna boja vraća na odjeću.

Aspirin
Zdrobite 6 aspirina i dodajte ih u posudu sa vodom, a zatim potopite odjeću u smesu na 30 minuta. Operite ih, kao i obično, na kraju, a mrlja će nestati, navodi Krstarica.

Sirće i limun
Ovo je još jedna fenomenalna mješavina za mrlje na odjeći – samo pomiješajte sok od limuna i sirće sa svojim deterdžentom i operite odjeću na uobičajen način. Iako je miris ove mješavine malo jači, brzo će ukloniti mrlje.

Ne propustite