TRIK KOJI JE DOBRO ZNATI Na ovo pitanje policije uvijek je dobro odgovoriti „NE“

Kiosk
TRIK KOJI JE DOBRO ZNATI Na ovo pitanje policije uvijek je dobro odgovoriti „NE“

Vozači se često osjećaju pod pritiskom kada ih policija zaustavi na saobraćajnoj kontroli, a jedno od najčešćih izazova je odgovaranje na pitanja policajaca. Međutim, postoji jedno trik pitanje na koje vozači nikako ne bi trebali odgovoriti, upozoravaju stručnjaci, piše Radio Sarajevo.

Klasično pitanje: "Znate li zašto smo vas zaustavili?" ili varijacije poput "Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?" često postavljaju policajci na početku zaustavljanja.

Iako se mnogi vozači osjećaju izazovnim da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj, stručnjaci savjetuju da na to pitanje nikada ne odgovaraju izravno. Umjesto toga, preporučuje se neutralan odgovor poput "ne".

Razlog za ovakav pristup leži u pravu vozača da budu obaviješteni o optužbi koja se podiže. Ako postoji sumnja, policija je dužna prvo obavijestiti vozača o optužbi.

Također, vozači bi trebali biti upoznati sa svojim pravom na šutnju, a ako ih policija ne obavijesti o tome, izjave koje daju neće se moći koristiti na sudu ili će se koristiti samo ograničeno.

Osim toga, vozači ne moraju odgovarati ni na čisto informativna pitanja poput "Gdje ideš?" ili "Odakle dolaziš?". To su privatne informacije, a vozači bi ih trebali zaštititi. Umjesto toga, mogu dati neutralan odgovor ili obavijestiti policiju o svom pravu na šutnju na pristojan način.

Stručnjaci naglašavaju važnost kooperativnog i prijateljskog ponašanja "tokom" saobraćajnih kontrola, što olakšava situaciju i vozačima i policiji. Ako vozači stvarno počine prekršaj, pokazivanje razumijevanja može umanjiti teškoće. No, ako žele osporiti kaznu upozorenja, uvijek to mogu učiniti naknadno umjesto rasprave s policajcima na licu mjesta.

Ove smjernice mogu pomoći vozačima da se lakše nose s saobraćajnim kontrolama i izbjegnu nepotrebne neugodnosti tijekom interakcije s policijom na cesti.

Ne propustite