POSLASTICA ZA CIJELU PORODICU: Napravite osvježavajuću tortu od narandže
Ova torta jednostavna je za pripremu i savršenog proljetnog okusa.
Ljubitelji kombinacije narandže i čokolade, na pravom ste mjestu jer vam donosimo recept za osvježavajuću tortu od narandže.
Recept je na svom Instagram profilu @sanjinslatkisvijet podijelila Sanja Batinić.
Sastojci za biksvit
4 jaja
6 kašika šećera
2 kašike vrele vode
2 kašike brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
Preljev za biskvit
100 ml soka od narandže
kašičica arome narandže
Ganaž
500 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje
Krema
600 ml soka narandže
2 vrećice pudinga od vanilije
2 kašike šećera
500 ml slatkog vrhnja
200 g krem sira
Žele
200 ml soka narandže
2 kašike šećera
1.5 vrećica želatina
Priprema
Za biskvit umutiti bjelance i ostaviti sa strane. Žumance umutiti sa šećerom, dodati vodu, suhe sastojke i na kraju lagano umiješati bjelance.
Izliti tijesto u kalup promjera 26 cm obložen papirom za pečenje i peći oko 15 minuta na 180 stepeni.
Za ganaž nasjeckati sitno čokoladu za kuhanje. Slatko vrhnje zagrijati do vrenja i preliti preko čokolade. Ostaviti par minuta i potom promiješati da se sve poveže.
Sačekati da se ganaž malo prohladi. Biskvit ostaviti u kalupu, zaliti sokom i preliti preko toga ganaž. Ostaviti u frižideru dva sata da se stegne.