Duguje skoro milion KM: Firma u Hercegovini ide u stečaj, svi radnici otpušteni

Biznis
Duguje skoro milion KM: Firma u Hercegovini ide u stečaj, svi radnici otpušteni

Preduzeće je blokirano zbog duga od 900.000 konvertibilnih maraka.

Preduzeće Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji i prijeti mu stečaj, a svi zaposlenici su otpušteni i poslani na evidenciju Službe za zapošljavanje.

Na 14. redovnoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačkog kantona predsjednik Vlade ZHK Predrag Čović opisao je situaciju u preduzeću Rudnici boskita d.o.o.

"Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg su blokirani od strane Porezne uprave FBiH radi poreznog duga koji iznosi oko 900.000 KM, a zbog obaveza koje su narasle na oko 3 miliona konvertibilnih maraka kompletan Nadzorni odbor je dao ostavku i svi djelatnici su otišli na evidenciju biroa za zapošljavanje", objasio je Čović

Čović je naglasio kako će Vlada imenovati nove članova Nadzornog odbora Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg.

"Vlada će poduzeti određene mjere, nadam se već na sljedećoj sjednici, imenovati novi Nadzorni odbor i vjerojatno imenovati novu Upravu koja će pokušati spasiti Rudnike boksita da ne odu u stečaj", rekao je Predrag Čović.

Ako ne uspijemo to, ispoštovat će se zakonska obveza i Rudnici boksita d.o.o. će ići u stečaj što bi značilo da će stečajni upravitelj preuzeti upravljanje nad rudnikom", objasio je Čović.

S ovakvim raspletom u poduzeću Rudnici boksita d.o.o. Široki Brijeg bez posla je ostalo 37 osoba, izvijestio je Vrisak.info.

Ne propustite