YOUTUBE UVODI BITNU PROMJENU: Ko je ne poštuje ostaje bez videa

Nauka i tehnologija
YOUTUBE UVODI BITNU PROMJENU: Ko je ne poštuje ostaje bez videa

Mnoge kompanije i platforme razmatraju načine na koje bi mogle da se izbore sa sadržajem koji je generisala vještačka inteligencija (AI).

Jedna od glavnih stvari, koja brine mnoge, jeste kako označiti takav materijal kako bi bilo jasno da je AI model kreirao fotografiju, video ili dio zvuka. YouTube je sada iznio neka nova pravila za označavanje videa koje je kreirala vještačka inteligencija.

Platforma će sada zahtijevati da svako ko ubacuje video koji izgleda realistično, a kreiran je pomoću generativne AI, označi adekvatno taj video u svrhu transparentnosti. YouTube definiše realističan sadržaj “kao bilo šta što korisnik može lako da definiše kao pravu osobu, događaj ili mjesto”.

Ove oznake će početi da se pojavljuju na YouTube-u tokom narednih nedjelja, prvo na mobilnoj aplikaciji, potom na desktopu i na TV-u. Biće vidljivi u opisu videa.

Kada su u pitanju “osjetljivije” teme (kao što su vijesti, izbori, finansije i zdravlje), YouTube će oznaku postaviti direktno u video plejer, kako bi je načinio vidljivijom.

Oznake za AI neće biti neophodne ukoliko je u pitanju vidljivo nerealističan sadržaj ili ukoliko se radi o izmjenama koje su nebitne.

Ne propustite