CAKA ISKUSNE DOMAĆICE ZA PRAVILNO KUHANJE KROMPIRA: Dodajte OVAJ sastojak i neće se raspati

Kuharica
CAKA ISKUSNE DOMAĆICE ZA PRAVILNO KUHANJE KROMPIRA: Dodajte OVAJ sastojak i neće se raspati

Svaka prosječna porodica ne može da zamisli kuhinju bez te namirnice. Lako je pripremiti obrok kada imamo krompir koji je osnova, te uz ostale sastojke možemo samo nadograditi jelo da bude još ukusnije.

Ovo povrće mnogi rado jedu, ali takođe važno je napomenuti i od čega se sastoji.

Prema "Onefit" bijeli krompir ima na 100 grama 77 kcal, 2,05 grama proteina, 17,49 grama ugljenih hidrata, 0,82 grama šećera, 2,1 grama vlakana, 0,09 grama masti od kojih su zasićene 0,025 grama. Bijeli krompir ima manje kalorija od pirinča i tjestenina, koje spadaju u grupu "osnovih namirnica" kao i ovo povrće.

Ipak, ono što mnoge domaćice ne vole prilikom pripreme krompira je kada se raspadne prilikom kuhanja što na oko ne izgleda lijepo, ako vam treba u "komadu". Srećom, postoji jednostavan trik koji može riješiti ovaj problem.

Upotreba sirćeta Jedan od najpoznatijih trikova koji se preporučuje za spriječavanje raspadanja krompira prilikom kuvanja je dodavanje sirćeta u vodu. Iskusni kuhari savjetuju da se krompir kuha u proključaloj vodi tokom 30 minuta, uz dodatak malo soli, te da se na svakih 13 minuta doda i malo sirćeta. Ovaj jednostavan trik može značajno poboljšati teksturu krompira i spriječiti raspadanje tokom kuhanja.Sirće djeluje tako što održava čvrstoću krompira tokom kuhanja. Kiselost sirćeta pomaže u očuvanju celuloznih struktura krompira, čime se sprečava pretjerano raspadanje. Ovaj trik može biti posebno važan prilikom pripreme jela poput krompir salate ili pirea od krompira, gdje je važno da se krompir zadrži u komadima, piše "Krstarica".

Ne propustite