NUTRICIONISTKINJA TVRDI DA OVU NAMIRNICU TREBA JESTI POSLIJE 40. GODINE: Čuva srce i odlaze starenj

Kiosk
NUTRICIONISTKINJA TVRDI DA OVU NAMIRNICU TREBA JESTI POSLIJE 40. GODINE: Čuva srce i odlaze starenj

Slavna američka nutricionistkinja, Džej Džej Virdžin, daleko poznata po svojim savetima vezanim za ishranu, ove godine je napunila 60 godina, a neki bi joj jedva dali 50. Četiri puta najprodavaniji autor Njujork Tajmsa vodi se istraživanjima koji kažu da ono što čovjek jede može da vrati biološki sat unazad za 10 do 20 godina.

Stručnjak za ishranu i fitnes trener Džej Džej Virdžin kaže da važnost proteina u ishrani čovjeka ne može da se zanemari, posebno kada je riječ o dugovječnosti. Dodaje da su su divlja riba i govedina hranjena travom među najboljim izvorima. Ciljajte na 30 grama proteina za doručak, ručak i večeru.

"Kako starimo, ne treba nam manje proteina, potrebno nam je više". Sada, kako starimo, počevši od 40. godine, gubimo otprilike jedan procenat naše mišićne mase svake godine i ona počinje da se udvostručuje sa 60 godina, tako da zaista moramo da budemo sigurni da kada počnemo da jedemo, da prva stvar na našem tanjiru bude protein", savetovala je ona za CMS News.

Virdžinova se osvrnula i na ulja koja ljude koriste prilikom pripremanja salata ili kuvanja.

"Jedna od najjednostavnijih stvari koje ovde možete da uradite je da zamijenite suncokretovo ulje ekstra devičanskim maslinovim uljem, koje je tako bogato polifenolima, zapravo u Plavim zonama, u jednoj od oblasti, mislim da je to bila Sardinija, ljudi konzumiraju litar maslinovog ulja nedeljno, uz značajno smanjenje srčanih bolesti", otrkila je, a ako želite da imate savršeni ten, smanjite jednu namirnicu:

"Šećer stvara nešto što se zove napredni glikovani krajnji proizvodi. Ono što se dešava jeste da se protein, kolagen u vašoj koži, veže sa ovim šećerima i onda od tih bora dobijete braon mrlje", dodala je na kraju.

Ne propustite