POSLODAVAC SAZNAO DA JE RADNICA U DRUGOM STANJU! Ono što je uradio naljutilo je cijelu Srbiju

Kiosk
POSLODAVAC SAZNAO DA JE RADNICA U DRUGOM STANJU! Ono što je uradio naljutilo je cijelu Srbiju

Srpkinja je priznala da se u prvim danima trudnoće našla u nešto komplikovanijoj situaciji kada je svom poslodavcu saopštila sretnu vijest . 

Neimenovana trudnica iz Srbije je u svojoj anonimnoj objavi na Redditu objasnila da, nakon što je najavila predstojeće porodiljsko odsustvo, od poslodavca navodno nije dobila ništa više od raskida aneksa ugovora i prelaska na nižu, prethodnu poziciju u kompanija koja je platila duplo više.

- Bila sam mjesec i po dana na bolovanju, u međuvremenu mi je potvrđena trudnoća, o čemu je upoznat i poslodavac. Dogovor sa ginekologom je bio da zatvorim prethodno bolovanje (prošlog ponedjeljka) i da danas otvorimo porodiljsko odsustvo radi održavanja trudnoće, au međuvremenu koristim godišnji odmor iz prethodne godine.

- Međutim, poslodavac je odobrio korištenje godišnjeg odmora samo do kraja prošle sedmice, kako bi me u ova dva dana usmeno obavijestio o prestanku aneksa koji se tiče pozicije koju obavljam na međukorporativnoj razmjeni i povratku. mene na moju prethodnu poziciju koja je duplo više plaćena. Da li sam u obavezi da istu potpišem, i tako zaključim obostrani raskid aneksa? Inače, do juče mi nije uručen prijedlog za ukidanje aneksa, a od danas ću i zvanično biti trudna. Hvala - upitala je.

"Stavi ih u mat"

Objavila je svoje pitanje u odjeljku "pravni savjeti" na Redditu i dobila nekoliko pravnih savjeta, kao i laičkih savjeta.

"Ne potpisuj ništa i zovi advokata", "Ako si ga pismeno obavijestila o trudnoći - uz potvrdu ginekologa, ne može te otpustiti, otići u inspekciju i prijetiti advokatima", "Ovo je glupo sa njihove strane jer ti ne isplacuju platu u trudnoci.Za tebe je redosled koraka sledeci.Ne mozes ni potpisati nesto sto nisi primio a sto je usmeno najavljeno.Tako da moraju uruči ti.Pošto ćeš biti na bolovanju,nemoj svakako ići u firmu i preuzimati ništa.Sve i ako ti predaju aneks imaš osam dana da potpišeš.Bićeš na porodiljskom, možeš slobodno odbiti, ne mogu te otpustiti zbog odbijanja aneksa dok si na porodiljskom. Šah-mat", savjetovali su je.

"Ne vidim da je ispalo loše"

Međutim, neki nisu shvatili zbog čega je frka, misleći da je možda poslodavac uradio ono što je morao.

- Ako je ona jedina osoba na toj funkciji, pominje se međukorporativna razmjena, zar nije logično da se zbog nemogućnosti obavljanja tog posla 'vrati' na poziciju na kojoj je bila i za koju je potpisala ugovor kako bi poslodavac mogao dati drugoj osobi na aneks umjesto nje? Njena zarada sigurno neće patiti jer se prethodnih 12 mjeseci računa za bolovanje a ne koliko ti je plata u ugovoru/aneksu. Ne vidim tačno zašto je poslodavac loše postupio - napisao je jedan od njih, prenosi Srbijadanas

Ne propustite