Jeste li ikada čuli za pravilo 50/30/20? OLAKŠAVA ŽIVOT I DONOSI UŠTEDU

Kiosk
Jeste li ikada čuli za pravilo 50/30/20? OLAKŠAVA ŽIVOT I DONOSI UŠTEDU

Pravilno rasporediti mjesečne prihode za neke ljude može biti prava muka, a kada tom pridodamo i porast cijena koji se događa u posljednje vrijeme, moguće je da se mnogi nađu u problemu kada su financije u pianju.Stoga vam donosimo prijedlog za raspoređivanje novca po pravili 50/30/20.

50% za potrepštine

Vaše potrepštine obično su vaši životni troškovi i trebale bi činiti 50% vašeg prihoda nakon oporezivanja. Potrebe su stvari koje trebate, a nisu izborne.

Primjeri potreba uključuju:

Komunalije

Namirnice

Zdravstvena njega

Najam ili hipoteka

Troškovi prijevoza

Plaćanje kreditnom karticom i drugim dugovima

Briga o djeci

Osiguranje.

30% za želje

Vaše želje su stvari koje biste željeli imati, ali nisu neophodne za preživljavanje. One se razlikuju od stvari za koje štedite, poput kuće ili odmora (to su vaši dugoročni ciljevi štednje i uključeni su u odjeljak “štednja” vašeg proračuna).

Primjeri želja uključuju:

Ručak vani

Spa tretmani

Dizajnerska odjeća

Članstvo u klubu ili teretani

Ulaznice za sportske događaje

Pretplate na TV usluge.

20% za štednju

Prema pravilu 50/30/20, preostalih 20% vašeg prihoda trebalo bi ići prema vašoj štednji, koja se koristi za veće dugoročne ciljeve. Možete štedjeti za stvari koje želite ili trebate, a možete koristiti i više od jednog štednog računa, piše N1.

Primjeri ciljeva štednje uključuju:

Odmor

Novi automobil

Kapara za kuću

Doprinos na investicijski ili mirovinski račun.

Je li pravilo 50/30/20 za vas?

Pravilo 50/30/20 za neke može biti dobra metoda proračuna, ali možda neće funkcionirati za sve vaše mjesečne troškove. Ovisno o vašem prihodu i mjestu gdje živite, izdvajanje 50% vašeg prihoda za vaše potrebe možda neće biti dovoljno. Na primjer, ako živite u području s visokim troškovima, možda ćete morati staviti veliki dio svog prihoda na stanovanje, što otežava održavanje vaših potreba ispod 50%. Dakle, možda ćete morati prilagoditi postotke kako bi odgovarali vašoj situaciji.

Kategorije također mogu, ali i ne moraju raditi za vas. Možda će vam biti lakše pratiti tri kategorije umjesto da kategorizirate svaki pojedinačni trošak.

Ne propustite