OVO JE 5 NAJGLUPLJIH RASA PASA, PREMA NAUČNICIMA: "Lakše ćete nešto naučiti komad NAMJEŠTAJA..."

Kiosk
OVO JE 5 NAJGLUPLJIH RASA PASA, PREMA NAUČNICIMA: "Lakše ćete nešto naučiti komad NAMJEŠTAJA..."

Univerzitet u Helsinkiju prošle godine sproveo je novu naučnu studiju koja je utvrdila da je najinteligentija rasa pasa - malinoa, odnosno belgijski ovčar. Ova vrsta postigla je 35 poena od mogućih 39 u toku nizu kognitivnih zadataka u okviru studije, pa je jasno zašto se koriste kao policijski psi. Pored malinoe, najbolje rezultate postigli su vučjaci, odnosno njemački ovčari, i rasa border koli.

No, koji su to psi procijenjeni kao najmanje inteligentni? Prema profesoru Stenliju Korenu, stručnjaku za pse sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, "najgluplja" rasa pasa jeste avganistanski gonič, bar kada je riječ o razumijevanju i poštovanju komandi.

Profesor Koren je autor knjige "Inteligencija pasa", objavljene 1994. godine, a u istoj je rangirao 130 rasa od najpametnijih do najmanje inteligentnih, svrstavajućih ih u pet kategorija, piše "Daily Mail".

Rangiranje je zasnovao na više od 200 studija o poslušnosti pasa koje su sprovedene širom Amerika i Kanade.

1. Avganistanski gonič

Avganistanski gonič Foto: Pegaz / Alamy / Profimedia / Profimedia

Avganistanski psi su poznati po eleganciji i ljepoti, te gustoj, svilenkastoj, lepršavoj dlaci i frizuri na kojoj bi im pozavidjele i najljepše žene svijeta. S druge strane, ova rasa nije pretjerano inteligentna, odnosno ima nizak nivo sposobnosti učenja od ljudi.

Stručnjaci iz Američkog kinološkog saveza (AKC) ovu vrstu prozvali su "posebnom rasom za posebne ljude".

Avganistanskim goničima potrebno je više od 80 ponavljanja kako bi razumjeli novu komandu. Ovo je vrsta lovačkih pasa koji su uzgajani za lov koristeći brzinu, vještinu i dobar vid.

2. Basenji

Basenji Foto: Aliaksandr Filimonau / Alamy / Alamy / Profimedia / Profimedia

Ova rasa također loše reaguje na ljudske komande i nisu poznati po svojoj poslušnosti. Ne vole da budu sami i često mogu da budu veoma destruktivni, pa nije rijetkost da "pojedu" namještaj i naprave veliku štetu kada ih ostavite same kod kuće.

No, ova rasa se često opisuje kao inteligentna u drugim aspketima, kao što je sposobnost da donosi odluke koje prate njene sopstvene interese, kao što je dobijanje hrane.

Još jedan minus ove rase je što imaju veliki nagon za plijenom, pa će nerijetko bez ikakvog upozorenja pojuriti za mačkama, vjevericama ili drugim manjim životinjama. Oni su također poznati po tome što ne mogu da laju; umjesto toga ispuštaju veoma čudan zvuk.

3. Buldog

Buldog Foto: Dejan Jekic / Alamy / Alamy / Profimedia / Profimedia

Buldozi ne mogu da se pohvale visokom inteligencijom, odnosno sposobnošću da razumiju i poviniju se novim komandima. Generalno, ova
rasa može da bude veoma tvrdoglava i naučiće samo nekoliko komandi, pa se vlasnicima savjetuje da pažljivo biraju kojima će ih naučiti.

Veterinari su ranije upozoravali i da je buldog sklon nizu bolesti i deformiteta, uglavnom zbog vekova ukrštanja. Prvobitno je razvijan kao atletski, mišićav pas, ali je sada uzgajan kao kućni pas sa kratkom lobanjom i izbočenom vilicom.

Buldozi imaju reputaciju lijenih pasa, ali i oni uživaju i imaju puno koristi od redovne fizičke aktivnosti.

4. Čau Čau

Čau čau Foto: Mark Raycroft / Minden Pictures / Profimedia / Profimedia

Čau čau je porijeklo iz Kine, gdje je u prošlosti uzgajan zbog svog mesa i krzna, kaže prosfesor Koren. On je išao dotle da je izjavio da "vjerovatno postoji komad namještaja koji može bolje da se obuči od ove rase pasa".

5. Ruski hrt - barzoj

Ruski hrt - barzoj Foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia / Profimedia

Američki kinološki klub rasu barzoj opisao je kao "nezavisnu i veoma tvrdoglavu", što znači da će dresura i obuka biti veliki izazov.

Međutim, oni su poznati i po svojoj nježnoj, gracizonoj prirodi i elegantnom izgledu, zbog čega su dobili nadimak "aristokratski psi".

"Na svoj tihi, mačji način mogu da budu tvrdoglavi, a učenje se najbolje postiže strpljenjem i doslijednošću", kažu u AKC-u.

Ne propustite