DOMAĆI ELIKSIR DA SVAKO BILJE CVJETA KAO U DIVLJINI: Niste znali da im je potrebna OVA NAMIRNICA

Kiosk
DOMAĆI ELIKSIR DA SVAKO BILJE CVJETA KAO U DIVLJINI: Niste znali da im je potrebna OVA NAMIRNICA

Afrička ljubičica je popularna sobna biljka i jedna od omiljenih jer može cvjetati tijekom cijele godine i tako uljepšati vaš životni prostor čak i kada druge biljke miruju. Zimi mu treba posvetiti malo više pažnje nego inače. Samo tako će vas nagraditi cvjetanjem čak i u zimskim mjesecima. A možete ga pojačati prirodnim eliksirom.

Mora biti dovoljno svjetla

Postavite afričke ljubičice na prozorske daske ili ispod prozora, jer im je zimi potrebno najmanje osam sati svjetla da bi uspjele. Svjetlo ne smije biti direktno, tako da prozori trebaju imati zavjese. Najbolje je stajati na istočnoj strani stana. Ako ljubičice nemaju dovoljno svjetla, ugradite halogene sijalice da procvjetaju i da im listovi ne požute.

Pažljivo ih zalijevajte

Treba je pažljivo zalijevati, posebno zimi. Tlo treba da bude mekano, ali ne i kašasto. Sipajte vodu u tanjir, sačekajte pola sata da biljka upije koliko joj je potrebno, a višak prolijte. Voda za zalijevanje mora biti sobne temperature, ostavljena najmanje dva dana. Ne prskajte lišće i cveće vodom, jer će se formirati fleke, prenosi najzena.rs.

Recept za lijek od citrusa

Osim ovih osnovnih uslova koji su neophodni da ljubičica procvjeta, povremeno joj možete priuštiti prirodni eliksir koji će je osvježiti, nahraniti i omogućiti da još ljepše procvjeta. Koru limuna ili pomorandže stavite u 400 ml proključale vode i ostavite da se kuva na laganoj vatri 3 sata. Dobijeni sirup razblažite sa litrom vode, sipajte u flašu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Tom tečnošću zalivajte ljubičice jednom sedmično.

Ne propustite