SVIJET BI MOGAO OSTATI BEZ OMILJENOG PROIZVODA? Stručnjaci UPOZORILI na OVO!

Kiosk
SVIJET BI MOGAO OSTATI BEZ OMILJENOG PROIZVODA? Stručnjaci UPOZORILI na OVO!

Cijene kakaa su se više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškoj berzi roba u drugoj nedelji februara, javlja Anadolu.

Nepovoljni vremenski uslovi, krijumčarenje i bolesti doveli su povećanju cijena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Slonovače koja ostvaruje skoro 40 posto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

El Ninjo, vremenski fenomen koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan uticaj na proizvodnju kakaa u ovim zemljama.

Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padavina takođe su doveli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene.Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sirovina, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje.

U izvještaju dobavljača sirovina Henli Bridža, očekuje se da će se povećanje cijena kakaa od 15 do 20 posto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine.

- To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa posljednjih godina - rekao je za Anadolu Samjuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i da smanje obim svog poslovanja, uključujući otpuštanja zaposlenih.

Međutim, Havijer Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnista "Blumberga", veruje da je "ovo neophodna kriza".

- Svijetu su potrebne više cijene kako bi se podstaklo ponovno sađenje miliona starih stabala i bolje brinulo o postojećim - rekao je Blas u nedavnoj objavi na mreži X.

I drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu iskusiti porast cijena ili poremećaje u lancu snabdjevanja, dok ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtijeva kupaca, navodi agencija Anadolu.

Ne propustite