SIPAJTE SAMO JEDNOM: Najslabija orhideja odmah postaje jaka i cvjeta cijele godine

Praktična žena
SIPAJTE SAMO JEDNOM: Najslabija orhideja odmah postaje jaka i cvjeta cijele godine

Većina ljubitelja ove biljke zna osnovne stvari oko njenog održavanja. Svima je poznato da orhideju treba staviti na svijetlo mjesto gdje nema direktnog sunca i propuha, na temperaturu oko 20 stepeni Celzijusa.

Orhideja se zalijeva se odstajalom vodom, i to tek kada se supstrat dobro osuši. Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje.

Listove prilikom svakog zalijevanja treba skvasiti s obje strane vodom, što će pomoći da se s njih skine prašina. Ako ste odlučili biljku odrezati nakon cvjetanja, treba je skratiti do trećeg izboja, jer tu će potjerati nova grančica i valja se nadati da će biti puna pupoljaka.

I upravo je to svima najveća želja, da nam orhideja cvjeta, ako je moguće cijele godine,ali rijetkima to i uspjeva.

Jedan YouTube korisnik je sa svojih 1,4 miliona pretplatnika podijelio praktičan trik za koji tvrdi da djeluje.

Uz zdravu orhideju, sve što vam treba je:

  • glavica bijelog luka
  • tegla zapremnine jednog litra
  • litar vode

Bijeli luk narežite i stavite u teglu, a potom u nju ulijte i vodu, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom mjestu, piše Gloria.hr.

Sutradan procijedite i zalijte orhideju dobivenom tekućinom kao i inače.

On je također, otkrio trik kojim se bori protiv štetočina, ali i koliko često orhidejama treba mijenjati podlogu - pročitajte.

  • U prirodi orhideje rastu na stablima ili uz korijenje drveća pa njihovo korijenje uglavnom ne dolazi u dodir sa zemljom. U prirodi se brzo isušuje, posebno ako ga obasjava sunce, što je važno znati radi uspješnog uzgoja.
  • Bijela orhideja je cvijet za elegantnu damu! Ako bijelu orhideju poklanjate dami koja je starija od vas, to znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti.Ako želite imati dobar odnos sa svekrvom, svakako joj poklonite bijelu orhideju.
  • Orhideja je znak prijateljstva, ljubavi i strasti. Izvor je harmonije, upija negativnu energiju i odlično djeluje na raspoloženje.
  • Ako ste depresivni ili nezadovoljni, vaša orhideja koju ćete svakodnevno njegovati zasigurno će vam pomoći da poboljšate svoje raspoloženje.
  • Orhideja u cvjetnom aranžmanu simbolizira svjetlo i plemenitost. Ona je amajlija ljubavi i čuvar porodične sreće. U vjenčanom buketu trebala bi jamčiti uspješan i sretan brak.
  • Simbolika i značenje cvijeta orhideje: šarm, elegancija i sofisticiranost. Posebnost orhideje su njezini cvjetovi koji mogu biti različitih oblika i boja.

Ne propustite