Ove 4 biljke će najljepše ukrasiti vaš balkon i terasu u proljeće: Pravo je vrijeme da ih posadite

Praktična žena
Ove 4 biljke će najljepše ukrasiti vaš balkon i terasu u proljeće: Pravo je vrijeme da ih posadite

Imaćete balkon i terasu na kojima će vam svi zavidjeti

Jednogodišnje biljke odlikuju ljepota cvjetova, raznolikost boja, često i prijatan miris. Cvjetanje je dugotrajno i raskošno, ali u sjenovitim mjestima ne postižu svoj maksimum ljepote. U okviru jednog vegetacijskog perioda prolaze sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, stvaranja sjemena, do propadanja u jesen.

Osim iz sjemena, biljke se uzgajaju i iz reznica, koje se uzimaju od prezimljenih matičnih biljaka od februara do aprila.

Ukorenjuju se u žardinjerama, saksijama ili u supstratu i pokrivaju se folijom zbog bržeg rasta i čvršćeg korena.

Begonije se najčešće sade u grupama, samostalno ili zajedno sa drugim vrstama, vole sunce i polusjenovita mjesta. Dobro podnose duže periode vlage ili suše, ali tlo u kome su ne bi trebalo da im bude previše suho.

Lijepa kata ili ljetnji zvjezdan je jednogodišnja biljka koja se zbog svog rasta može koristiti kao rezano cvijeće. Cvjeta od kasnog proljeća do jeseni i voli sunčana područja, ali ne podnosi ekstremne uslove;, zbog toga je najbolje kada je tlo umjereno vlažno.

Lobelija je prikladna za pravljenje cvjetnih okvira ili tzv. pokrivača tla, ali i za sadnju na balkonima u visećim saksijama, a može se kombinovati i sa mnogo kontrastnih boja. U periodu cvjetanja prekrivene su sa mnogo malih, plavih cvjetova, a u toplim ljetnjim mjesecima imaju pauzu u cvjetanju. Odgovara im humusno tlo, sunčano i polusjenovito mjesto. U pjeskovitim podlogama i tresetu postoji opasnost od sušenja.

Neven se sije već u februaru u saksije, a cvjeta sve do jeseni. U zavisnosti od sorti, sadi se na velikim površinama. Voli sunčana područja, ne previše vlažna i pjeskovita mjesta, piše Telegraf.

Ne propustite