PITA ZELJANICA SA BLITVOM, OD GOTOVIH KORA: Nema SOČNIJE, svaki zalogaj se TOPI U USTIMA

Praktična žena
PITA ZELJANICA SA BLITVOM, OD GOTOVIH KORA: Nema SOČNIJE, svaki zalogaj se TOPI U USTIMA

Donosimo vam najbolji recept za pitu sa blitvom, od gotovih kora, kojoj nema ravne.

Sastojci:

Fil:

1kg blitve ( ili špinata)
200 g sira za pitu

Za pitu:

2 jaja
1 kašičica soli
100 ml ulja (za premaz)
200 ml mlijeka
gotove kore

Priprema:

Blitvu sitno isjeći, dodati so i izgnjaviti rukom. Dodati 2 jaja i sir, pa promiješati, da se sve dobro sjedini. Pleh premazati uljem. Za oblikovanje pite koristiti po 3 lista kora. Prvi list premazati uljem, pa preko staviti drugi list, premazati uljem, pa preklopiti trećim listom i takođe ga premazati. Staviti fil preko cijele kore, urolati i staviti u pleh, pa ponoviti posupak sa ostatkom kora. Pitu isjeći na kocke, premazati uljem, zaliti mlijekom i staviti da se peče na 180 stepeni, oko 40 minuta.

(Novi.ba/Stil)

Ne propustite