Živopisan dom

Enterijer
Živopisan dom
Boje koje birate za svoj dom najviše govore o vama. Uz njihovu pomoć možete stvoriti određeni ambijent, pretvoriti veliku sobu u manju i intimniju, ili malu sobu u prostraniju. Bojama možete skrenuti pažnju na neke detalje, ali i prikriti one manje lijepe.

Boje koje birate za svoj dom najviše govore o vama. Uz njihovu pomoć možete stvoriti određeni ambijent, pretvoriti veliku sobu u manju i intimniju, ili malu sobu u prostraniju. Bojama možete skrenuti pažnju na neke detalje, ali i prikriti one manje lijepe.
 
Tajna uspješnog dizajna leži u kombiniranju praktičnih elemenata s estetskim. Zato se najčešće preporučuju srednje i tamnije nijanse za površine koje se najviše troše, kao što su podovi, dok se svjetlije nijanse koriste za stropove, zidove, drvenariju i one dijelove koji su lakši za pranje i čišćenje. Jače i čistije nijanse najbolje su za isticanje određenih detalja. Efekt najveće harmonije postići ćete ako koristite različite nijanse jedne boje. Takav prostor će djelovati opuštajuće i smirujuće, a ukoliko želite plave ili zelene nijanse, sobe će vam izgledati prostranije i elegantnije.

Zelena - boja harmonije

Zelena je boja prirode i nade, odmara oči i stvara opuštajuću atmosferu. Ako zelenu kombinirate s crvenom, rezultat će biti vrlo stimulativan. Ako želite stvoriti dojam prostranstva, možete koristiti svijetle nijanse ove boje. Njom možete unijeti i osjećaj živosti u mračne podrumske prostorije, naročito ako kombinirate njene srednje i tamnije nijanse sa svijetložutom. Zelenu također koristiti ako želite unijeti duh prirode u svoj dom.

Crvena - boja strasti

Ovo je najtoplija boja, koja asocira na vitalnost, energiju i agresiju. Ona je i boja opasnosti. Crvena boja može "ugrijati", pa je zato pogodna za hladnije sobe. Tamnije nijanse crvene koristiti diskretno. Također, crvena boja može stvoriti dojam manjeg, intimnijeg, udobnijeg prostora, ali i da djeluje klaustrofobično. Potiče apetit, te nije ni čudno što su mnogi restorani dekorirani u raznim nijansama ove boje. Kada se crvena kombinira s bijelom, postaje nježnija i manje intenzivna. Kao i kod ostalih toplih boja, i dojam crvene se pojačava malim kontrastima s hladnim bojama ili s neutralnim.

Žuta - boja radosti

Žuta je boja radosti i simbolična boja sunca. Skoro svaka nijansa žute donosi toplinu i svjetlost i u najtamnije i najhladnije prostorije. Međutim, jarko žutu treba koristiti pažljivo u malim prostorima. Žuta je fenomenalna kao kontrast na crnoj pozadini. Svjetložuta dobro reflektira, pa tako može vizualno povećati malu sobu, pogotovo ako je uklopite sa suptilnom plavom. S bojama senfa, zlatnom, bojom bronce možete stvoriti sofisticiranu atmosferu dobrodošlice. Žuta s primjesom zelene uvijek mora biti dobro osvijetljena.

Ne propustite