Radne snage sve manje, a poslova sve više: Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

Biznis
Radne snage sve manje, a poslova sve više: Ovo su najtraženija zanimanja u BiH

U Bosni i Hercegovini trenutno su najtraženija zanimanja u sektoru građevine i uslužnih djelatnosti, najveći broj bosanskohercegovačkih građana odlazi u Sloveniju, Njemačku i Austriju.

Smatra da se ove godine očekuje i povratak jednog dijela radne snage u Bosnu i Hercegovinu, poručio je Dominik Raškaj, marketing i PR menadžer portala Boljiposao.com, javlja Anadolu.

–Možemo primijetiti da se trend od kraja prošle godine o nedostatku i povećanju nedostatka radne snage u Bosni i Hercegovini, nastavlja. U januaru smo i dalje imali taj rast od nekih pet mjesto, dakle, nedostatka kvalitetne radne snage – rekao je Raškaj.

Prema njegovim riječima, nije se desila stagnacija gradnje stambenih objekata i poslovnih zona u Bosni i Hercegovini.

Kontinuirani rast gradnje stambenih i poslovnih objekata

-Tu vidimo kontinuirani rast. Najzanimljiviji je porast privrednih subjekata u Tuzlanskom kantonu koji dolaze iz zapadnih zemalja i koji svoje poslovanje prebacuju u Bosnu i Hercegovinu. Na listi najtraženijih zanimanja su ona iz sektora građevine i to građevinski radnici, zidari, tesari, vodoinstalateri, električari. Na drugom mjestu su uslužne djelatnosti, od trgovine, hotelijerstva, restorana. I tu nedostaje kvalitetne radne snage, prije svega kuhara, konobara – istakao je Raškaj.

Naglasio je da imaju primjetan broj oglasa za vozače autobusa u većim sredinama poput Sarajeva, Tuzle i Mostara.

–Dešava se trend, kojeg imamo i u Hrvatskoj, da u pojedinim autobuskim firmama, koje obavljaju javni prevoz, nedostaje i do 100 radnika što time ugrožava i sistem funkcionisanja javnog saobraćaja. Na četvrtom mjestu se lagano vraća IT industrija, nakon kratke pauze koju smo imali sa otpuštanjem radne snage. Imali smo smanjen broj potražnje radnika u IT sektoru, ali sada se taj trend IT industrije, barem u Bosni i Hercegovini, ponovo vraća – izjavio je Raškaj.

U BiH radnici iz Bangladeša i Nepala


Dotakao se i stranih radnika u Bosni i Hercegovini, prvenstveno iz Bangladeša i Nepala. Naveo je da je jedna firma u Bosni i Hercegovini, koja se bavi prehrambenom industrijom, zaposlila desetine radnika iz Bangladeša.

–Oni u takvoj industriji mogu raditi, ali te osobe trenutno ne mogu raditi u javnom prevozu jer nisu prilagođene tržištu rada u Evropi. Međutim, kao pomoćna radna snaga ti ljudi su nam dobrodošli, ali je bitno da ih prilagodimo našem standardu života, kako ne bi bilo problema kao u Njemačkoj gdje građani izražavaju nezadovoljstvo – rekao je Raškaj.

Ne propustite