MRTVA TRKA: Ova dva grada u BiH imaju najviše milionera

Biznis
MRTVA TRKA: Ova dva grada u BiH imaju najviše milionera

Veliko zanimanje javnosti izazvala je informacija koja je nedavno objavljena, a to je da u Živinicama ima preko 150 milionera.

Ovu informaciju potvrdio je kasnije i gradonačelnik ovog grada Began Muhić.

Podsjetimo, došlo se do podatka da u Živinicama postoji 110 kompanija koje imaju godišnji prihod novca u iznosu od po milion ili više maraka (prema podacima za 2022. godinu). Otprilike je isti broj firmi koje imaju sredstva u spomenutom iznosu.

Kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti. Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu.

No, ovaj podatak je svakako ključni indikator koji ukazuje da ovdje ima više od sto “milionskih kompanija”, odnosno najmanje toliko osoba koje se sa sigurnošću mogu nazvati milionerima, samo po vrijednosti njihovih kompanija.

Dalje, nisu svi milioneri zahvaljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama, ušteđevini itd. Tako da broj od 150 milionera u Živinicama djeluje realno.

Kakvo je stanje u Tešnju?


Tešanj važi za jedan od industrijski najrazvijenijih gradova u BiH, a ova dva grada su otprilike slične veličine. Po popisu iz 2013. godine Tešanj je imao 43 hiljade stanovnika, a Živinice skoro 58 hiljada.

Naime, u Tešnju ima čak 138 kompanija koje imaju godišnji prihod od preko milion KM, i 147 firmi koje imaju sredstva preko tog iznosa (podaci za 2022. godine).

Podsjetimo, u Živinicama je 110 kompanija s milionskim prihodima. Osim toga, vodeće kompanije u Tešnju su mnogo veće od onih u Živinicama.

Ne propustite