POSTALA JE NACIONALNI PONOS: Recept za najbolju tortu na svijetu stiže iz Norveške, MORATE NAPRAVITI

Praktična žena
POSTALA JE NACIONALNI PONOS: Recept za najbolju tortu na svijetu stiže iz Norveške, MORATE NAPRAVITI

Poslastica je norveški nacionalni ponos, nastala je u maloj slastičarnoj na sjeveru Norveške i onda se proširila se po svijetu

Raskošnu slojevitu tortu Norvežani smatraju najboljom tortom na svijetu. Nježna aroma vanilije i badema, kao i uzbudljivi slojevi mekog biskvita, hrskave meringe i nježnog krema osigurali su joj popularnost i van domovine.

Zove se Kvæfjordkake, ime je dobila po gradiću na sjeveru Norveške u kojem je rođena njena autorka Hulda Otestad. Torta je, naime, nastala kao verzija jedne danske torte sa mnogo više badema, a iz Huldine male slastičarne proširila se po norveškim kućama i postala nacionalni ponos.

Sastojci

Za biskvit:

150 g brašna
1½ kašićica praška za pecivo112 g slanog maslaca sobne temperature
125 g šećera
4 velika žumanceta
60 ml mlijeka
1 kašičica ekstrakta vanilije

Za meringu:

4 velika bjelanceta
200 g šećera
50 g badema narezanih na listiće

Za kremu:

50 g šećera
2 velika žumanceta
2 kašike kukuruznog brašna
480 ml punomasnog mleka
½ mahune vanilije rasječene po dužini (ili 1 kašičica ekstrakta vanilije)
300 ml slatke pavlake

Priprema

Zagrijte rernu na 165 stepeni. Premažite maslacem pleh za pečenje dimenzija 40 x 30 cm i obložite ga papirom za pečenje.

U posudi srednje veličine pomiješajte brašno i prašak za pecivo (za biskvit).

Mutite maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte žumance, jedno po jedno. Dodajte mlijeko i vaniliju i mutite dok se sve lijepo ne sjedini.

Dodajte brašno s praškom za pecivo i mutite još dok ne dobijete ujednačenu, gustu i ljepljivu smjesu, pa nju silikonskom lopaticom ravnomjerno rasporedite u pripremljeni pleh za pečenje.

Za meringu mikserom umutite bjelance da postane pjenasto. Postepeno dodajte šećer i mutite dalje dok ne dobijete čvrsti snijeg. Izlijte ga preko tijesta u pleh za pečenje i ravnomjerno ga rasporedite, tapkajući po površini da izvučete "šiljke". Pospite bademima u listićima i pecite oko 30 minuta ili dok meringa ne postane suha i nježno smeđe boje. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Da biste napravili kremu, u velikoj zdjeli pjenasto umutite šećer i žumance. Dodajte kukuruzno brašno i mutite dok smjesa ne postane gusta i blijedožute boje. Zatim u lonac ulijte mlijeko, dodajte sjemenke i cijelu mahunu vanilije (ili ekstrakt vanilije).

Zagrijavajte na srednje jakoj vatri i kad baci ključ, sklonite s vatre. Izvadite vaniliju pa polako ulijte mlijeko u smjesu žumanaca i šećera, stalno mešajući da se jaja ne zgrušaju. Ulijte smjesu natrag u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se krem ne zgusne. Sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Umitite slatku pavlaku u čvrst šlag i umiješajte ga u ohlađenu kremu.

Pomoću papira za pečenje izvadite kolač iz pleha i preokrenite ga tako da meringa bude donji sloj. Prerežite tortu na pola po dužoj stranici da dobijete dva komada jednake veličine. Jedan komad pažljivo premjestite na poslužavnik i s vrha odlijepite papir za pečenje.

Premažite tortu kremom i poklopite drugim dijelom kolača (ne zaboravite i da s njega odlijepite papir za pečenje), ali tako da ovaj put meringa bude gornji sloj. Stavite tortu u frižider na sat vremena i poslužite, piše Pun kufer.

Ne propustite