OBJAVLJENO NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Ovo su tri najtraženije profesije u Europi

Biznis
OBJAVLJENO NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Ovo su tri najtraženije profesije u Europi

Vještačka inteligencija, održivost i ciber sigurnost se sve više traže, navedeno je u posljednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu.

Dodaje se da europsko tržište rada prolazi kroz ubrzanu transformaciju, te da se pojavljuju nove pozicije koje nisu postojale posljednjih 20 godina, dok je poslovna konkurencija lani udvostručena.

Istraživanje LinkedIn-a je sprovedeno na osnovu pregleda miliona poslova, koje su članovi te platforme – specijalizovane za zapošljavanje – vršili u periodu od 1. januara 2019. do 31. jula 2023. godine.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj je, na primjer, prošle godine bila otvorena jedna pozicija na prosječno četiri kandidata, dok je godinu dana ranije, 2022, bilo otvoreno jedno mjesto na otprilike dvije osobe.

Ipak, i pored porasta konkurencije na tržištu rada, dvije trećine (67 posto) profesionalaca u Europi ove godine razmišlja o promjeni posla, a kao jedan od glavnih razloga 37 posto ispitanika navodi da teži većim zaradama. Njih 19 posto reklo je da želi da pronađe novi posao radi napretka u karijeri.

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Europi, ali zajednički trend pokazuje da su vještačka inteligencija (AI), održivost i ciber sigurnost oblasti koje rastu, a najviše se traže:

-menadžeri održivosti
-inženjeri za vještačku inteligenciju
-analitičari ciber sigurnosti

Ne propustite