Ikona STRIPTIZA: Prije 50 godina Carol Doda je osmislila ovu zabavu za odrasle (FOTO)

Lifestalgija
Ikona STRIPTIZA: Prije 50 godina Carol Doda je osmislila ovu zabavu za odrasle (FOTO)
Prije više od 50 godina, Carol Doda uvela je toples ples i striptiz u SAD

Prije više od 50 godina, Carol Doda uvela je toples ples i striptiz u SAD. Nakon nje, skoro svaki noćni klub na Broadwayu u San Franciscu počeo je da angažuje toples plesačice, ali niko od njih nikada nije postao ikona, kao ona - Doda.

Bila je poznata po svojoj vatrenoj ličnosti, fantastičnom smislu za humor, a najviše od svega po svom elegantnom držanju. Doda je bila rijetkost koja tek treba ponovo da se dogodi.

doda2

Carol Doda rođena je u Solano okrugu, Kalifornija 1937. godine i odrasla je u San Franciscu. Njeni roditelji razveli su se kad joj je bilo 3 godine i do 8. razreda napustila je školu. Ubrzo nakon napuštanja škole, postala je koktel konobarica u San Franciscu.

"Mislila sam da je jedini način da uspijem, da budem koktel konobarica, i to sam i uradila kad sam imala 14 godina", rekla je jednom Doda.

"Možete učiniti da izgledate starije ako napravite takvu frizuru i šminku."

doda3

U ranim 1960-im, Doda je bila koktel konobarica i zabavljač u zloglasnom Condor klubu u San Franciscu. Njena tačka počinjala bi sa bijelim koncertnim klavirom koji se spušta sa plafona sa Dodom na vrhu. Cijelu tačku, ona je plesala i pjevala na vrhu klavira, u toplesu. Ona nije bila prva koja je bila u toplesu u San Franciscu, ali se smatralo da je bila klasa i da je bila najbolja.

doda4

U junu 1964. godine, Dodin menadžer dao joj je "monokini" koji je isticao njene gole grudi. Publika je poludila na njenu novu garderobu i ona je postigla veliki uspjeh. Bila je prvi istaknuti zabavljač u toplesu "Monokini" i postala je kultna ikona 60-ih.

Dodina ličnost prevazišla je North Beach. Godine 1964, kada je Nacionalna konvencija Republikanaca bila u San Franciscu, mnogi delegati su pravili rezervacije kako bi vidjeli Dodu u akciji.

doda5

Kako je njen uspjeh rastao, tako je rasla i veličina njenih grudi. Doda je od veličine 34B došla na 44DD sa silikonskim injekcijama. Sve u svemu, ona je imala oko 44 injekcije silikona koje su koštale oko 1.500 dolara. Njene povećane grudi tada su nazvane "Novi Twin Peaks San Francisca". U stvari , one su bile toliko poznate da su u jednom trenutku osigurane na 1.5 miliona dolara.

doda6

U aprilu 1965. godine, Doda i vlasnik kluba Condor, Gino del Prete bili su uhapšeni zbog optužbi za nepristojnost, tokom policijskih racija na North Beachu kako bi se zaustavile predstave golih grudi. Oni su oslobođeni svih optužbi kada ih je sudija proglasio nevinim.

doda7

Doda je nastupala u Condoru do 1985. godine. Tokom svog vremena kao jedna od najpoznatijih toples zabavljačica, glumila je i u filmu "Head" iz 1968. godine, zajedno sa grupom Mankis. 1970. godine bila je spiker za Kanal 36 u San Joseu.

doda8

Počevši od septembra 1966. godine, Doda je počela da pleše i bez donjeg dijela u Condoru. Nastavila je tako da pleše sve do 1972. godine, kada je donešen novi zakon koji je zabranjivao golotinju u objektima koji služe alkohol.

doda9

Nakon što je napustila klub Condor 1985. godine, Doda je osnovala rock bend pod nazivom "Srećni i ukočeni". Bend se rasturio 1990. godine i Doda je prešla na slijedeću avanturu - prodavnica donjeg veša po imenu "Šampanjac i čipka". Međutim, u srcu ona je oduvijek bila zabavljač i nastavila je da nastupa iako obučena u North Beach noćnim klubovima. Njena tačka sastojala se uglavnom od pjevanja i komedije. Doda je bila poznata po svojoj duhovitosti i smislu za humor.

doda10

Umrla je u 78. godini, 9. novembra 2015. godine od prestanka rada bubrega. 

"Jedini način da prestanem da nastupam je kada više ne budem mogla da hodam", rekla je Doda i zaista je bilo tako do posljednjeg dana.

Ne propustite