Pare li se mačke zaista u FEBRUARU? STIGAO JE ODGOVOR I IZNENADIT ĆETE SE

Kućni ljubimci
Pare li se mačke zaista u FEBRUARU? STIGAO JE ODGOVOR I IZNENADIT ĆETE SE

Unatoč uvriježenom mišljenju, mačke se ne pare isključivo u februaru. Parenje mačaka može se događati tijekom cijele godine, a to ovisi o različitim faktorima, kao što su svjetlo, temperatura, dostupnost hrane i hormonske promjene, piše Index.hr

Mačke su poliestrične, što znači da ulaze u estrus (vrijeme kada su spremne za parenje) tijekom cijele godine, s intervalima između estrusa. To znači da se estrus može pojaviti više puta godišnje, a svaki estrus može trajati nekoliko dana.

Mit o mačkama i februaru, koji tvrdi da su mačke posebno aktivne i raspoložene za parenje tijekom tog mjeseca, nije utemeljen na znanstvenim činjenicama i vjerojatno je rezultat raznih povijesnih i kulturnih uvjerenja na koje su ljudi pokušali objasniti ponašanje mačaka.

Naime, sezona parenja kod mačaka često može biti intenzivnija kako se bliži proljeće i ljeto zbog povećanja svjetla i topline. Tijekom tog razdoblja, mačke češće ulaze u estrus i aktivnije traže partnere.

Važno je napomenuti da je sterilizacija ili kastracija mačaka uobičajena praksa kod kućnih ljubimaca kako bi se spriječila nepotrebna reprodukcija i kontrolirala populacija mačaka. Ako ne planirate uzgajati mačke ili imate kućnog ljubimca, razmislite o sterilizaciji ili kastraciji kako biste spriječili neželjeno razmnožavanje.

Ne propustite