Indijci poručili Bondu: "Sklonite scene ljubljenja ili nećemo prikazivati film"

Top novosti
Indijci poručili Bondu: "Sklonite scene ljubljenja ili nećemo prikazivati film"
Kako prenosi AP, odluka o skraćivanju pojedinih dijelova filma izazvala je poplavu podrugljivih komentara na društvenim mrežama.

Filmski cenzori u Indiji zahtjevaju da se izbace sve scene ljubljenja iz najnovijeg nastavka avantura Jamesa Bonda, "Spektra", prije nego što počne da se prikazuje u domaćim kinima

Centralni odbor za certifikaciju filmova naložio je da se iz novog Bondovog ostvarenja sklone četiri scene, uključujući dvije posljednje razmjene nježnosti vodećih glumaca, Daniela Krejga i Monice Belucci. 

Kako prenosi AP, odluka o skraćivanju pojedinih dijelova filma izazvala je poplavu podrugljivih komentara na društvenim mrežama. Mnogi Indijci su upotrijebili hashtag #SanskariJamesBond, što u prevodu na bosanski znači "staromodni James Bond". 

"Bondove djevojke se osjećaju sigurnim sada, kada je odbor za cenzuru stao u odbranu njihove časti", poručio je putem Twittera bolivudski reditelj i producent Shirish Kunder. 

U Indiji za filmove važe stroge norme. Cenzori često traže od reditelja, kako domaćih tako i stranih, da sklone pojedine scene koje su po njima uvredljive. 

Godinama su indijski reditelji prikazivali dva cvijeta koja se naginju jedan prema drugom kada su željeli da prikažu poljubac dvoje glavnih junaka. 

Ljubljenje u javnosti, čak i bezazleni poljubac u obraz, smatra se opscenim u konzervativnom indijskom društvu. 

Američki glumac Richard Gere je 2007. godine izazvao skandal u Indiji kada je na jednom skupu poljubio u obraz bolivudsku zvijezdu Shilpu Shetty.

(Tanjug)

Ne propustite