PROMIJENJENA PRAVILA: Međedović ne može braniti titulu šampiona naredne godine- Ovo je razlog

Tenis
PROMIJENJENA PRAVILA: Međedović ne može braniti titulu šampiona naredne godine- Ovo je razlog

Hamad Međedović neće moći da brani titulu šampiona Nekst Džena, osvojenu prije nekoliko nedjelja u Džedi. ATP je juče donio važnu odluku - od naredne sezone starosna granica će biti 20 godina. Do ove je bila 21 godina, Međedović je trijumfovao ali neće moći da ponovi uspjeh.

Naravno, pitanje je i da li bi njemu bilo potrebno da opet igra na takmičenju naredne generacije, prvo zato što je već osvojio titulu; drugo zato što je jasno da ima mjesta za njega u vrhunskoj konkurenciji.

Promjena starosne granice nije jedino što će promijeniti na ovom turniru poslije šest godina održavanja. Teniseri koji budu u prvih 350 na svijetu, a mlađi su od 20 godina, osim šanse da igraju na ovom turniru, dobijaće vajld karte za čak osam najvećih čelindžera. Za tenisere koji budu u 250 na svijetu, a izbore pravo igranja na Nekst Dženu, novost je da će imati pravo da učestvuju u jednom glavnom žrijebu i dva puta u kvalifikacijama na seriji 250, a takođe i na osam čelindžera. Naravno oni ne moraju sve to da iskoriste, ali to će biti njihov izbor.

 U Asocijaciji teniskih profesionalaca kažu da su ove novosti najbolji pokazatelj strateškog opredjeljenja da pomažu talentima i olakšavaju njihov put ka svjetskom vrhu.

Termin turnira je pomjeren za Božić, dakle pred početak nove sezone.

Već su se pojavile prve sumnje u atraktivnost ovakvog turnira, jer će godinu dana mlađi igrači biti manje interesantni za publiku, ali će se i izbjeći situacije da neki afirmisani teniseri odluče da ne igraju. Ove zime čak četvorica – Karlos Alkaras, Holger Rune, Ben Šelton i Lorenco Muzeti – nisu htjeli da igraju jer su već u svjetskom vrhu i prevazišli su ovo takmičenje.

Ostaje i pitanje nagradnog fonda koji je ove godine dostigao rekordnu visinu od čak 2.000.000 dolara. Međedović je zaradio najveći ček u karijeri, nešto više od pola miliona dolara, ali kako će od naredne zime turnirski sastav biti manje atraktivan, možda će premije biti smanjene,javlja Sport klub.

 

(srpskainfo.com)

Ne propustite