8 ALARMANTNIH ZNAKOVA DA VAM SE BUBE NALAZE U KUĆI: Nekada ih ne vidimo, ovo su znakovi da SE KRIJU U DOMU

Sve za dom
8 ALARMANTNIH ZNAKOVA DA VAM SE BUBE NALAZE U KUĆI: Nekada ih ne vidimo, ovo su znakovi da SE KRIJU U DOMU
.

Svi smo skloni misliti da su naše kuće potpuno bez buba, ali to vjerojatno nije tako. Studija je pokazala da u prosječnom domu živi preko 100 vrsta različitih buba. No, nema potrebe za brigom, većina njih je bezopasna i toliko male da ih je taško i uočiti.

S druge strane, postoje i one štetne bube koje u u stanju napraviti pravu štetu u vašem stanu, pa je zbog toga važno da znate kako da ih uništite.

    1. MISTERIOZNI UJEDI

1eac0a565ba0b3049f901f94ea

Trebali biste biti zabrinuti ako se nekada probudite sa misterioznim ujedima (a nije ljeto).To bi mogao biti znak da se u vašoj kući nalaze stjenice. Dubinski očistite, usisajte sve u spavaćoj sobi i pospremite nered kako biste riješili ovaj problem.

    2. ČUDNI MIRISI

1297b9587e82666c21b661cfc2

Jedan od znakova da se bube nalaze u vašem domu su čudni mirisi. Pojavljuju se kada ima puno insekata. Na mjestima gdje žive žohari osjeća se uljni i mošusni miris. Za sobom ostavljaju i crvenkasto-smeđe pruge. Kućni lijekovi protiv ovih insekata uključuju korištenje sode bikarbone, borne kiseline, paprene metvice ili eteričnog ulja limunske trave. 

3. ČUDNA BUKA

c088e05f2d96ae3e6e55531b4a

Možda ćete čuti čudne zvukove koji dopiru sa zidova ili podova, osobito noću, to bi lako mogli biti termiti: ispuštaju zvukove kuckanja. Drugi znak termita je šupalj zvuk koji se događa kada kucate na drvene površine. Djelujte odmah ako imate problem s termitima: oni su vrlo destruktivni i mogu učiniti vašu kuću nesigurnom.

4. Boja sa zidova se guli

61af0056f8b53a14421188abf3

Ovo je još jedan znak da se u domu nalaze termiti. Ovi kukci žive neposredno ispod površine drveta, zbog čega boja nema za što se držati, pa se tanki sloj boje počinje ljuštiti. Osim toga, termitima je potrebna vlaga, a to je još jedan od razloga oštećenja na obojanom drvu. Postoji mnogo načina da se riješite ovih insekata, ali bolje je to prepustiti profesionalcima.

    5. OŠTEĆENI MATERIJAL

3c6bdf5394b053a0ac255333df

Ako pronađete rupe na odjeći, možda imate problem s moljcem. Ovi insekti žive u ormarima, jer su im prirodna vlakna (vuna, svila itd.) izvor hrane. Da biste ih se riješili, operite svu svoju odjeću, a zatim dobro usisajte kuću, posebno prostirke. Čišćenje parom i usisavanje u kombinaciji s upotrebom octa trebali bi pomoći.

    6. PROBLEMI SA BILJKAMA

3d0300530fbe2ee0b1eb6d417a

Kada je riječ o biljkama, prvo biste trebali znati što im šteti: postoji mnogo kukaca koji im mogu naštetiti. Način borbe protiv ovih buba može varirati ovisno o njihovoj vrsti, od upotrebe hemijskih insekticida do unosa bubamare u kuću.

    7. MNOGO BUBAMARA I PAUKOVA U KUĆI

af6b6f56edaa6bdf85f5c6c9ab

Govoreći o bubamaricama, ako ih niste sami unijeli, to bi mogao biti suptilan znak da je vaša kuća okupirana bubama. Isto vrijedi i za pauke. Oni su grabežljivci, pa ih vidjeti unutra znači da za njih ima dovoljno hrane (jedu grinje, bijele mušice i ljuskave insekte). Ako ne viditi same bube, grabežljivci za sada drže situaciju pod kontrolom, ali ovo vjerojatno neće potrajati.

    8. ŽUTE MRLJE NA PAPIRU

53494b5910b51cc11be213af26

Ovo bi mogao biti znak zaraze srebrnom ribicom. Ovi mali kukci hrane se šećerom i škrobom papira, pa vidite žute mrlje koje su za sobom ostavile u knjigama, dokumentima, tapetama i tako dalje. Osim hemijskih otopina, možete isprobati i prirodne repelente kao što su strugotine cedrovine, cedrovo ulje i voda, kao i cimet.

Ne propustite