Rođena jedina žena premijer u historiji Indije

Rođena jedina žena premijer u historiji Indije
Rođena Indira Gandi, legendarna premijerka Indije - 1917. godine

Indira Prijadaršini Gandi rođena je 19. novembra 1917. u mjestu Alahabadu, kao jedino dijete Džavaharlala Nehrua, kasnije prvog indijskog premijera. Diplomirala je na Univerzitetu Visva-Bharati u Bengalu, a takođe je studirala i na univerzitetu u Oksfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 
 Od rane mladosti aktivna je u omladinskim, studentskim i ženskim ogranizacijama. Godine 1938. pridružila se Nacionalnoj kongresnoj stranci i postala aktivna u pokretu za indijsku nezavisnost. Godine 1942. udala se za Feroza Gandija, pariskog novinara, koji je takođe bio aktivni član stranke. Uskoro nakon toga Britanci su uhapsili oboje po optužbi za protivdržavnu djelatnost, te su proveli 13 mjeseci u zatvoru.
 
Kada je Indija stekla nezavisnost 1947. godine i Nehru zauzeo premijersko mjesto, Indira je postala njegova službena domaćica. Nehru joj se često obraćao za savjete po pitanju nacionalnih problema, a ona ga je pratila i na putovanjima u inostranstvo.
 
Nakon smrti njegog oca u maju 1964. Gandi je postala ministar informacija i portparol u vladi Lala Bahadura Šastrija. Boraveći na toj dužnosti povećala je vrijeme emitovanja radijskog i televizijskog programa, omekšala cenzuru i odobrila projekat planiranja porodice preko televizijskih obrazovnih emisija.
 
Kada je u januaru 1966. Šastri iznenada preminuo Indira ga je, nakon kratkog prelaznog perioda, naslijedila na premijerskom mjestu, a naredne godine je izabrana na rok od pet godina za premijerku u parlamentu u kojem je Kongresna stranka imala većinu. Na izborima 1971. bila je čelna osoba stranke i osvojila na nacionalnim izborima ubjedljivu većinu glasova.
 
Godine 1975. optužena je za manji izborni prekršaj za vrijeme izborne kampanje održane 1971. godine. Ostajući neokaljana u toj aferi, optužila je dio svoje stranke da je pokušava ukloniti sa položaja, i umjesto podnošenja ostavke u državi proglasila 26. juna 1975. godine vanredno stanje, sve dok indijski Vrhovni sud nije odbacio optužbe upućene protiv nje.
 
Što je duže boravila na vlasti, Indira je sve više mnoge aspekte javnog života u Indiji stavljala pod svoj strogi nadzor. Mnogi su u tim njenim potezima vidjeli uticaj njenog politički neiskusnog mlađeg sina Sandžaja, kome se Indira sve više obraćala za pomoć.
 
Nadajući se kako će tako pokazati javnu podršku svom režimu, organizovala je u martu 1977. godine opšte izbore. Međutim, ne samo da nakon proglašavanja izbornih rezultata Indira Gandi više nije bila premijerka, već nije izabrana ni za zastupnicu u indijski parlament, a Kongresna stranka je doživjela strašan poraz.
 
Na izborima u maju 1980. je Indira Gandi priredila spektakularni povratak i oformila većinsku vladu. Nakon što je Sandžaj poginuo u avionskoj nesreći iste godine u junu, počela se sve više oslanjati na svog starijeg sina Radživa Gandija, vidjevši u njemu svog nasljednika. Dana 31. oktobra 1984, nakon što je ugušila pobunu Sika, smrtno ju je ranio Sik koji je bio pripadnik garde zadužene za njenu sigurnost. 

Ne propustite