Orzotto- rižoto od ječma

Kuharica
Orzotto- rižoto od ječma
Probajte ovo jelo, nećete se pokajati.

Probajte ovo jelo, nećete se pokajati.

SASTOJCI
1 poriluk ili luk

1 šalica ječma

2 žlice maslaca

1/2 dl suhog bijelog vina

4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca

1 žličica listića majčine dušice

Prstohvat soli

2 žličice limunova soka

Naribani parmezan za posluživanje


PRIPREMA
Poriluk dobro operite i očistite pa tanko narežite samo bijeli i svijetlozeleni dio. Ako upotrebljavate luk, oljuštite ga i narežite na tanke polumjesece.

U loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac pa na njemu 3 minute popržite ječam. 

Dodajte narezani poriluk i pirjajte još 2 minute.

Prelijte vinom pa kuhajte još minutu. Potom ulijte temeljac, dodajte majčinu dušicu i sol te pustite da zakipi.

Zatim smanjite vatru i kuhajte otklopljeno 35 do 40 minuta, odnosno dok ječam ne omekša. 

Maknite s vatre i umiješajte limunov sok te, po želji, još začina.

Poslužite odmah posuto naribanim parmezanom.

Ne propustite