Orzotto- rižoto od ječma
Probajte ovo jelo, nećete se pokajati.
SASTOJCI
1 poriluk ili luk
1 šalica ječma
2 žlice maslaca
1/2 dl suhog bijelog vina
4 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
1 žličica listića majčine dušice
Prstohvat soli
2 žličice limunova soka
Naribani parmezan za posluživanje
PRIPREMA
Poriluk dobro operite i očistite pa tanko narežite samo bijeli i svijetlozeleni dio. Ako upotrebljavate luk, oljuštite ga i narežite na tanke polumjesece.
U loncu na srednje jakoj vatri rastopite maslac pa na njemu 3 minute popržite ječam.
Dodajte narezani poriluk i pirjajte još 2 minute.
Prelijte vinom pa kuhajte još minutu. Potom ulijte temeljac, dodajte majčinu dušicu i sol te pustite da zakipi.
Zatim smanjite vatru i kuhajte otklopljeno 35 do 40 minuta, odnosno dok ječam ne omekša.
Maknite s vatre i umiješajte limunov sok te, po želji, još začina.
Poslužite odmah posuto naribanim parmezanom.