Šareni slani rolat
Dekorativan i jako ukusan rolat.
Sastojci
Za žuti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašikica praška za pecivo
3-4 kašike ribanog (najbolje kozjeg) sira
Za zeleni dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 kašike ravne brašna
1 mala kašikica praška za pecivo
2 kašike blendiranog špinata
između prstiju soli
Za narandžasti dio kore:
2 kom jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake (vrhnja)
2 ravne kašike brašna
1 mala kašikica praška za pecivo
2 ravne kašike ajvara
između prstiju soli
Za filovanje:
krem sir
tanko izrezana šunka ili neko drugo meso po želji
Priprema
Sve sastojke umutiti zajedno samo jaja treba razdvojiti. Žumanjke zajedno, a bjelanca dodati na kraju i lagano izmješati kašikom. Tako radite za sva tri dijela u odvojenim posudama. Kad ste sve umutili mase stavljate u tri odvojene kese i cjedite na papir za pečenje po vašoj želji. Peći samo 15 minuta na 200 stepeni, ne više, jer će vam se kora isušiti i pucati kad je budete rolali. Vrlo je važno da se pridržavate mjera (naročito brašno, ravne kašike) da ne dođe do pucanja. Kad je kora pečena odmah je srolajete zajedno sa papirom na kojem ste je pekli i ostavite da se potpuno ohladi. Namažite krem sirom složite šunku te ponovo srolajte. Kad servirate možete ukrasiti cvjetićima od krem sira, maslinama, mrkvom, peršunom, po vašoj želji.
Izvor: coolinarika.com