Meteorolozi otkrivaju U KOJEM MJESECU će snijega u Bosni i Hercegovini pasti više nego uobičajeno

Vijesti
Meteorolozi otkrivaju U KOJEM MJESECU će snijega u Bosni i Hercegovini pasti više nego uobičajeno
.

Utjecaj El Niña osjetit će se i u Europi, koju zbog toga čeka manje snježnih padalina nego što smo navikli proteklih godina.

Portal za izvještavanje o ekstremnim vremenskim prilikama Severe Weather Europe analizirao je kakve bi trebale biti snježne padaline iz mjeseca u mjesec te najavljuje kako se hladnije vrijeme razvija početkom meteorološke zime - koja započinje 1. decembra i traje tri mjeseca, sve do zadnjeg dana februara.

Gledajući tako prognozu za sljedećih 10 dana, Europa pokazuje iznimno veliku količinu ranih zimskih snježnih padalina, pišu iz Severe Weather Europe.

Međutim, zaključuju kako sezonska prosječna slika za Europu pokazuje kako će veći dio kontinenta na kraju imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno - iznimka su Alpe i viši dijelovi sjeverne Europe.

U decembru će snijeg u Europi većinom izostati, ponajprije zbog zapadnijeg prema jugozapadnom strujanju u većem dijelu Europe, koje je bogato oborinama, ali je i toplije.

U januaru stiže promjena pa će u više područja srednje Europe padati snijeg. Februar neće donijeti značajnije promjene za Europu, no priložena karta za područje Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske i Srbije i ostalog dijela Balkana prikazuje da će pasti veća količina snijega nego što je uobičajeno.

U konačnici, predviđa se da će sezonski prosjek za Europu biti manje snježnih padavina od uobičajenog.

Unatoč tome, neke više nadmorske visine u srednjoj i sjevernoj Europi imat će povećane vrijednosti snježnih padavina.

Ovo je prognoza do subote 2. decembra:

 

Ne propustite