NAJOPASNIJE RASE PASA NA SVIJETU: Pogledajte 7 VELIČANSTVENIH čuvara koji ne daju da im dirnete kuću ili porodicu

Kiosk
NAJOPASNIJE RASE PASA NA SVIJETU: Pogledajte 7 VELIČANSTVENIH čuvara koji ne daju da im dirnete kuću ili porodicu
.

Provjereno su najbolji zaštitnici porodice i imovine ukoliko osjete da je neko njima blizak ugrožen.

Pas je čovjekov najbolji prijatelj. Međutim, neki psi mogu da postanu agresivni prema strancima, pa čak ih i napadu ako osjete da je njihov vlasnik ugrožen.

Rase koje ćemo nabrojati imaju tendenciju i atribute agresivnih životinja, ali sa dobrim treningom i pravilnom socijalizacijom ovi psi mogui biti najveće dobrice i maze.

Mišljenja po tom pitanju kao i mnogim drugim pitanjima, su vrlo podijeljena i različita pa ne dozvolite da vas to remeti i koleba.

Izuzetno je važno da pas čuvar za kog se odlučite, još dok je mali upozna sve članove porodice, da bi onda kasnije po potrebi mogao da ih zaštiti i da u ostalim situacijama ne bude agresivan prema njima.

Pa da počnemo…

1. Kangal

Iako mnogi portali znaju da ga izostave, Kangal se sa pravom može svrstati u top 10 najbolji pasa čuvara, a mnogi će se složiti da treba da bude u samom vrhu liste. Vrlo su krupni, opasni i odlični čuvari kako ljudi tako i stada. Puno je slučajeva kangala koji su udavili vuka. Glavna prednost u takvim situacijama leži i nošenju ogrlice sa bodljama koja onemogućuje vuka da ih uhvati za vrat.

6-odgajan-u-sivasu-u-turskoj-kangalski-pas-je-sposoban-da-se-bori-sa-vukovima-i-medvedima-5

2. Kane Korso

Dobar deo onih koji su se sreli sa ovom rasom će reći da Kane Korso zaslužuje da ponese titulu najboljeg psa čuvara. Djelimično ćemo se složiti sa tim, jer i mi donekle delimo to mišljenja, ali opet kažemo, mišljenja su različita i svačiji stav treba poštovati. Pritom naravno ne smemo zanemarivati i ostale rase sa liste. Kane Korso je izuzetno odan čuvar i vrlo zaštitnički nastrojen. Može se relativno lako dresirati i vrlo je poslušan.

237005-shutterstock-231666658-ls237005-shutterstock-231666658-ls

3. Kavkaski ovčar

Kavkaski ovčar se sa pravom nalazi u top 5 pasa na skoro svakoj domaćoj ili svetskoj listi najbolji psa čuvara. Pored toga što je odličan čuvar ljudi, kuće i dvorišta, poput Kangala je i sjajan čuvar stada. Ova rasa vodi poreklo iz Azije, tačnije sa Kavkaza kao što mu i ime govori. Spremni su živjeti u raznim uslovima i vrlo su otporni na jake zime i teške uslove.

4. Doberman

Ljubitelji Dobermana će sigurno ovu rasu staviti na prvo mjesto kada je riječ o najboljim psima čuvarima, jer donekle i imaju puno pravo. Dobermani se jako dobro mogu istrenirati i zaista mogu biti izvanredni psi čuvari, pogotovo čuvari dvorišta.

3-doberman-rasa-je-prvobitno-razvijena-od-strane-poreznika-po-imenu-karl-fridrih-luis-doberman-2

5. Rotvajler

Rotovi, kako ih neki popularno nazivaju su izuzetno odani psi čuvari. Kada jednom postanu dio vaše porodice, znajte da ih imate za cijeli život. Vrlo su odani, poslušni i mogu se dobro istrenirati.

7-rotvajler-nije-najveci-pas-ali-ljudi-ce-dobro-razmisliti-pre-nego-sto-udu-u-konflikt-sa-6

6. Njemački ovčar

Na našim prostorima, rasa koja se najčešće koristi kao pas čuvar je svakako Njemački ovčar, ili kod nas često poznat pod nazivom “vučjak“. Idealan je izbor ako vam treba zaštita u dvorištu. Vrlo su sigurni u sebe, imaju visoko samopouzdanje i lako se mogu istrenirati da izvršavaju naredne u sekundi. U svakom trenutku je spreman da zaštiti malu decu prema kojoj ima poseban respekt i zaštitnički je nastrojen.

7. Argentinski mastif – Dogo Argentino

Argentinski mastif je nastao pre više od 100 godina ukštanjem nemačke doge, mastifa, boksera i još nekih pasmina. Izrazito su snažni psi, dobri čuvari i opasnog su izgleda. Imaju fantastičan njih i po tome su vrlo poznati. Iako je vrlo snažan, nema veliku težinu pa je okretan i spretan. Često se može izdresirati i za pažnju oko slijepih ljudi.

 

Svakako prije kupovine, dobro razmislite o svemu kakav pas vam tačno treba, za koju namjenu i ukoliko imate malu djecu, obratite pažnju kako se ta rasa slaže sa djecom.

Za koju god rasu da se odlučite, želimo vam puno lijepih trenutaka provedenih sa svojim novim ljubimcem i da vaš pas čuvar ima što manje teškog posla da obavi.

(Stil)

Ne propustite