NAJSOČNIJI ''TITOV KOLAČ'' CIJELA JUGOSLAVIJA JE ZNALA NAPAMET: Orasi, čokolada i 1 TAJNI sastojak su pun pogodak

Kuharica
NAJSOČNIJI ''TITOV KOLAČ'' CIJELA JUGOSLAVIJA JE ZNALA NAPAMET: Orasi, čokolada i 1 TAJNI sastojak su pun pogodak
.

Za Tita se pričalo da je pravi gurman, i da je sladokusac, odnosno bar jednu tortu , prema pisanju društvenih mreža i pojedinih medija "u regionu".

U posljednje vrijeme većina ljudi piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom .

Očigledno je taj recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, po svemu sudeći, više nije, piše Slobodna Dalmacija.

Bez obzira da li se radilo o Titovom omiljenom kolaču ili ne, recept podseća na torte koje su nekada bile veoma popularne na ovim prostorima.

Komponente :

kora:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mlevenih oraha
  • 5 kašika kuvane kafe
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike ulja

Fil :

  • 400 ml mlijeka
  • 200 g putera
  • 100 g otopljene čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 2 žumanca
  • 1 vanilin šećer

Tu je i recept za Titovo omiljeno jelo zagorske štrukle.

Priprema:

Za koru odvojiti bjelanjke od žumanaca. Bjelanjcima dodati 100 g šećera i sve dobro umutiti. U žumanca dodati 100 g šećera i takođe izmiksati.

U smjesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna sa praškom za pecivo i 3 kašike ulja, sve dobro izmiješajte i na kraju pažljivo umiješajte u snijeg od bjelanca. Smjesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Za fil u mlijeko dodati 5 kašika brašna i 2 žumanca i sve kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Pomiješajte puter, šećer i vanilin šećer i dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro izmešati i pomešati sa ohlađenim kuvanim filom.

Kada je tijesto ispečeno, izvadite koru i ostavite da se ohladi, pa preko ravnomjerno rasporedite fil i ostavite da se stegne.

Ukrasite rendanom čokoladom i mljevenim orasima, pa narežite na kockice i poslužite.

Ne propustite