LEDENA OLUJA ĆE SE SRUČITI NA BALKAN: Evo gdje će pasti i do 50 cm snijega

Vijesti
LEDENA OLUJA ĆE SE SRUČITI NA BALKAN: Evo gdje će pasti i do 50 cm snijega
.

Ovog vikenda, značajna "epidemija" hladnoće na Arktiku kreće ka istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Najjača hladnoća ove sezone zahvatiće jug, stvarajući snažnu zimsku oluju širom Balkanskog poluostrva i formirajući ogromne količine snijega od Rumunije do Ukrajine. Vremenske prognoze predviđaju da će se znatno hladniji period produžiti do kraja novembra.

Nakon neuobičajeno toplog vremena tokom poslednjih nedelja, u narednom periodu doći će do značajne promene vremenskog obrasca, piše „Severe weather„. Predviđa se da će taj obrazac dovesti do velike hladnoće na Arktiku ka istočnoj i centralnoj Evropi do subote i nedelje, šireći se, početkom sledeće nedelje dalje na jug preko Balkanskog poluostrva.

Snažna zimska oluja zahvatiće Grčku poslije čega će ojačati i formirati se u veliku mećavu u Bugarskoj, Rumuniji, Moldaviji i Ukrajini. Meteorolozi prognoziraju da će se takvo vrijeme biti u subotu i nedelju. Predviđa se da će dio snijega zahvatiti oblasti od Sofije preko Bukurešta do Odese i Kijeva u Ukrajini. Sa oko 50 centimetara intenzivnih snježnih padavina u kombinaciji sa jakim vjetrovima.

Arktički hladni front jača na Balkanu

Dok će temperature na zapadu ostati blizu normalne, arktički hladni front ojačaće do nedelje i ponedeljka širom istočne Evrope, posebno na Balkanskom poluostrvu. Zbog tog arktičkog fronta, u subotu će se iznad Grčke i Jonskog mora formirati zimska oluja. Dakle, hladnoća tokom vikenda donijeće znatno niže temperature od nedavno zabilježenih, čak znatno ispod normale za kraj novembra.

Na Balkan stiže i zimska oluja

Zimska oluja počeće u subotu da jača nad zemljama južnog Balkana, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku, sa jakim kišama i snijegom. Ona će donijeti i znatno hladniju vazdušnu masu bliže površini Balkana. Snijeg će postati jak u subotu kasno u noć uz najintenzivnije snježne padavine za Bugarsku. Takvo vrijeme postepeno će se širiti na sjeveroistok preko zapadnog Crnog mora i postaće intenzivnje do nedelje ujutru.

Predviđa se da će centralni pritisak dostići najniže 960s, padajući za više od 20 mbar za manje od 24 sata između Grčke i Moldavije odnosno južne Ukrajine. Ovo će uvesti uslove intenzivne mećave za jugoistočnu Rumuniju, veći dio Moldavije i južnu Ukrajinu. Ova zimska oluja predviđa veliku količinu debelog snijega. Proteže se od južne Bosne do Sjeverne Makedonije, Bugarske, južne Rumunije i Moldavije do istočne polovine Ukrajine.

Prognoziraju se najveće snježne akumulacije gdje će najintenzivnije snježne padavine biti na sjevernoj strani jačajućeg jezgra zimske oluje. Pretpostavlja se da napadati verovatno oko 30-50 centimetra snega. Nova zimska oluja vjerovatno će se razviti iznad Beneluksa i putovaće će ka alpskom regionu od ponedeljka uveče na utorak. Prema tim informacijama, razvijaće se više snijega koji će prekriti dijelove zapadne i centralne Evrope i Balkansko poluostrvo.

Sa širenjem hladnoće ka zapadnoj Evropi, vrlo je vjerovatno da će uslijediti snijeg. Izgledi su da će se sneg u ponedeljak uveče razviti iznad istočne Francuske, Beneluksa i Njemačke, a zatim u utorak dalje u pravcu istok-jugoistok preko Alpa prema Balkanu. Prema prognozama, jutra od srijede i četvrtka biće prilično hladna. Moguće su i temperature ispod -10 stepeni Celzijusa.

Kurir.rs/Nova

Ne propustite