Most od sedam milja - Florida

Arhitektura
Most od sedam milja - Florida
Jedna od najnevjerovantnijih građevina na planeti jeste most na Floridi, koji povezuje Knight's Key i Little Duck Key. Dužina mosta iznosi sedam milja, a ispod njega se nalazi voda Atlantskog okeana.

Jedna od najnevjerovantnijih građevina na planeti jeste most na Floridi, koji povezuje Knight's Key i Little Duck Key. Dužina mosta iznosi sedam milja, a ispod njega se nalazi voda Atlantskog okeana. Ovaj most je najduži segmentni most na planeti. Njegova izgradnja završena je 1982. godine, a automobili se kreću 20 metara iznad nivoa mora, što omogućava brodovima da prolaze ispod njega. Konstrukcija mosta može da izdrži vjetar brzine i do 322 km/h.

Ovaj div savremene arhitekture, izgrađen je paralelno sa dva starija mosta (Knights Key-Pigeon i Key-Moser Channel-Pacet). Ovi mostovi su izgrađeni između 1909. i 1912. godine, a 1935. godine uništio ih je uragan. Dijelovi starog mosta, sada služe kao ribarska pristaništa.  Popularnost mosta je tolika, da se svake godine, jedne aprilske subote, most zatvara na 2,5 sati i na njemu se održava događaj pod nazivom "Trka zadovoljstva".

most-od-sedam-milja-jpg1

most-od-sedam-milja2

most-od-sedam-milja3

most-od-sedam-milja4

most-od-sedam-milja5

most-od-sedam-milja6

most-od-sedam-milja7

 

(nezavisne.com)

 

Ne propustite