Prije 15 godina u Beogradu brutalno pretučen glumac Dragan Maksimović

Lifestalgija
Prije 15 godina u Beogradu brutalno pretučen glumac Dragan Maksimović
Navršava se 15 godina od kako je u strogom centru Beorgada na smrt pretučen poznati jugoslovenski i srpski glumac Dragan Maksimović. Od zadobijenih povreda preminuo je 4. februara naredne godine, a da nije želio da otkrije ko ga je pretukao. Napadači nikada nisu pronađeni.

Tragična sudbina poznatog glumca potresla je Srbiju tog novembra 2000. godine. Grupa mladića obučenih kao skinhedsi, najvjerovatnije "navijača" FK Rad, napala je Dragana Maksimovića. Povod je bio rasni - nisu ga prepoznali i bili su ubjeđeni da je Rom. Maksimović je brutalno pretučen ispred nekadašnje pivnice na Zelenom vencu u Beogradu, kada su mu nanijete teške povrede. Od posljedica prebijanja, ali i zbog svog narušenog zdravlja, preminuo je dva mjeseca kasnije.

dm2

Tek tada se saznalo da je Maksimović zahtjevao da se, kako je tada rekao, "ti mladi ljudi ne gone krivično". Do danas je nepoznato na čijim rukama je krv talentovanog glumca. Petnaest godina Maksimovića prati zaborav. O napadu na njega mediji nisu izvještavali, tabla na mestu gdje je pretučen postavljena je na inicijativu njegovih kolega tek poslije pet godina, da bi uoči desete godišnjice napada osvanula s nacističkim simbolima. Tabla je u međuvremenu popravljena, ali "njegovi Beorgađani", kako stoji potpis na njoj, danas prolaze pored nje ne primjećujući je.

Buket cvijeća na ploču s imenom Dragana Maksimovića ostavio je samo predstavnik njegovog matičnog Narodnog pozorišta u Beogradu. Niko drugi nije došao. Čak je i to pozorište zaboravilo na jednog od svojih velikana, pa je cvijeće poslato nakon što su ih novinari N1 podsjetili na godišnjicu napada.

"Desilo nam se malo neko otuđenje. Osim toga ima tu malo i u mentalitetu našeg naroda. Naš narod slavi rođendane, a seća se datuma smrti. Da nije bilo ovog 17. ne bi bilo ni onog 4. februara. Ja se nadam i mislim da će se naše kolege setiti tog 4. februara", kaže Dimitrije Ilić, pomoćnik direktora drame Narodnog pozorišta.

dm3

Dragan Maksimović rođen je u Podujevu 1949. Tokom 25 godina odigrao je više od 60 filmskih i pozorišnih uloga. Glumio je u filmovima "Petrijin venac", "Lepa sela lepo gore", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Crni bombarder", "Stršljen", u televizijskim serijama "Otpisani" i "Priče iz radionice" i mnogim drugim.

Izvor: rs.n1info.com

Ne propustite