EVO ZAŠTO VAM MAČKA DONOSI PLIJEN PRED VRATA: Često ga baci vlasniku pred noge - to ima SAMO 3 značenja

Kućni ljubimci
EVO ZAŠTO VAM MAČKA DONOSI PLIJEN PRED VRATA: Često ga baci vlasniku pred noge - to ima SAMO 3 značenja
Jedno od ponašanja koje može da iznenadi i zabrine vlasnike jeste kad im njihove mezimice donesu mrtve životinje.

Jedno od ponašanja koje može da iznenadi i zabrine vlasnike jeste kad im njihove mezimice donesu mrtve životinje.

Ovo ponašanje može biti zastrašujuće, ali ima dublje značenje i ne mora nužno ukazivati na nešto loše. Evo nekoliko razloga zašto mačke to rade i kako se pravilno ponašati kad se to dogodi.

Lovački instinkt - mačke su lovci po prirodi, iako većina kućnih mačaka ne mora da lovi kako bi preživjela. Donošenje mrtvih životinja je način na koji ispoljavaju svoj lovački instinkt. Također, to je i demonstracija njihove sposobnosti i hvale pred vlasnikom.

Dar za vlasnika - može zvučati čudno, ali u mačjem svijetu, dijeljenje plena s osobom koja im pruža sklonište i hranu smatra se gestom ljubavi i brige.

Naučite što više o svojoj ljubimci - donošenje plijena može ukazivati na dosadu ili potrebu za više aktivnosti. Možda da joj obezbijedite više igračaka kako bi zadovoljila svoj instinkt za lovom.

Kako da se ponašate kad vaša mačka donese mrtav plijen

1. Ne kažnjavajte

Nemojte kažnjavati mačku zbog ovog ponašanja jer ona to radi iz prirodnih instinkata i iz ljubavi prema vama. Kažnjavanje može dovesti do anksioznosti ili straha kod mačke.

2. Plijen pažljivo ulkonite

Ako vaša mačka donese mrtav plijen, pažljivo ga uklonite kako biste spriječili bilo kakav potencijalni rizik za zdravlje. Onda pohvalite svoju mačku i pružite joj neku drugu vrstu pažnje ili igre.

3. Ispunite joj potrebe za igrom i aktivnošću

Da biste smanjili vjerovatnoću da će vaša mačka da vam donese mrtav plen, osigurajte joj dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije. Igrajte se s njom, nabavite igračke i postavite joj staze za istraživanje.

Sada kada razumijete zašto mačke donose mrtve ljubimce, možete pristupiti ovom ponašanju s više razumijevanja i ljubavi. Važno je zapamtiti da je to njihov način izražavanja naklonosti prema vama i i izražavanje svojih instinkata za lov.

Ne propustite