Na današnji dan 1941. godine: Goebbels u časopisu objavljuje svoje pismo mržnje

Na današnji dan 1941. godine: Goebbels u časopisu objavljuje svoje pismo mržnje
Pismo u časopisu 'Das Reich' naslovljeno je sa "Jevreji su htjeli rat, a sada ga i imaju"

Joseph Goebbels objavljuje svoje pismo u časopisu "Das Reich" naslovljeno sa "Jevreji su htjeli rat, a sada ga i imaju" - po uzoru na nacističku propagandnu šemu za prebacivanje krivice za svjetski rat na evropske Jevreje, dajući na taj način racionalizaciju za nacističko tzv. Konačno Rješenje.

Samo dva dana ranije, britanski premijer Winston Churchill, nakon što je pročitao više od desetak dekodiranih poruka njemačke policije koja je izdala naređenja za zločine protiv Jevreja, napisao je u pismu časopisu Jevrejski Chronicle da su "Jevreji prvi na udaru nacista na tvrđave slobode i ljudskog dostojanstva ... ali da oni nikada nisu dozvolili da im to slomiti duh: oni nikada nisu izgubili volju da se odupru". Aktivan jevrejskI otpor je bio u porastu, posebno u SSSR-u, gdje su Jevreji ulazili u partizane kako bi se borili protiv njemačkih upada na rusku teritoriju.

Bilo je to sve prekasno jer su Hitler i nacistička propaganda već uveliko radili na retorici koja je SS vojnike usmjeravala na "eliminaciju Jevreja" i anti-boljševičku akciju.

U svom pismu Goebbels je između ostalog napisao: "Proročanstvo koje je Firer dao ... kako će međunarodni finansijski poslovi Jevreja uspjeti da još jednom guranu narod u svjetski rat se obistinilo, ali rezultat neće biti boljševizacija svijeta ... nego uništenje jevrejske rase u Evropi. Mi smo usred tog procesa ... Blagost ili žaljenje ovdje i u ovom trenutku ne dolaze u obzir.".

Ne propustite