UPRAVO JE ESKALIRALO! Sukobi na granici Izraela i Libana: Evo šta ovo znači za rat na Bliskom istoku

UPRAVO JE ESKALIRALO! Sukobi na granici Izraela i Libana: Evo šta ovo znači za rat na Bliskom istoku
,

Izraelska vojska saopćila je u nedjelju da zatvara područje do četiri kilometara od svoje sjeverne granice s Libanom, što je znak moguće eskalacije neprijateljstava.

Izraelske odbrambene snage su također rekle civilima u području do dva kilometra od granice da ostanu u blizini "zaštićenih područja" nakon niza sukoba. IDF je saopćila da ograničava GPS u aktivnim borbenim zonama, "u skladu sa različitim operativnim potrebama".

Savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za nacionalnu sigurnost upozorio je u subotu libansku militantnu grupu Hezbolah, koju također podržava Iran, da ne poduzme mjere koje bi mogle dovesti do "uništenja" Libana.

Izrael je od početka rata 7. oktobra razmjenjivao vatru sa grupama na libanskoj granici, gdje se nalazi sjedište teško naoružane militantne grupe Hezbolah i drugih propalestinskih frakcija.

Hezbolah tvrdi da je danas napadnut izraelski vojni punkt u blizini granice.

Libanska militantna grupa Hezbolah ispalila je u nedjelju navođene projektile na izraelsku vojnu ispostavu preko sve nestabilnije granice, ubivši jednu osobu i ranivši tri druge.

Grupa koju podržava Teheran tvrdila je u saopćenju da je napad na selo Shtula bio odgovor na izraelsko granatiranje u Libanu. Izraelske odbrambene snage i izraelske hitne medicinske službe potvrdile su napad te da je bilo žrtava.

Ne propustite