Najbolji NAČIN da spremite GRAŠAK: Biće ukusniji nego ikad prije, a tajna je u jednom sastojku
Domaćice kažu da nema ničeg prostijeg nego skuhati grašak. Otvorite kesu zamrznutog povrća, sipate u vodu koja ključa, ostavite da vrije nekoliko minuta, pa ocijedite i začinite?
Možda ste od onih koji grašak pripremaju na starinski način. Prvo izdinstate malo crnog i belog luka, pa zatim mrkvu i na kraju dodate grašak kuhate sve do zaprške. Na kraju bogato zapržite i servirate.
Sada nutricionisti imaju potpuno novi prijedlog. U toplom tiganju otopite malo putera, dodajte zamrznuti grašak i poklopite, pa na tihoj vatri ostavite da se polako dinsta u sopstvenoj tečnosti.
Puter je najvažniji sastojak u ovom receptu za grašak, jer mu daje poseban ukus, ali valja dodati i kašiku šećera, tako ćete dobiti pravi specijalitet. Desetak minuta kasnije možete dodati začine po želji. Posebno se dobro slažu bijeli luk i mirođija. Ovakvom pripremom graška čuvate hranljive materije koje biste inače izgubili brzim kuvanjem u ključaloj vodi.
Takođe, izbegavajte i loše posljedice uprženog luka i zaprške na stomak i cijeli sistem za varenje. Ovako spremljen grašak možete servirati kao prilog uz meso ili poslužiti kao glavno jelo, uz dodatak prženih jaja, krompira i salate.