GPS sistem ne bi funkcionisao bez Einsteinove genijalnosti?

Magazin
GPS sistem ne bi funkcionisao bez Einsteinove genijalnosti?
Iako se čini kao veoma savremena tehnologija, GPS sistem zapravo koristi mnogo starije principe fizike.

Iako se čini kao veoma savremena tehnologija, GPS sistem zapravo koristi mnogo starije principe fizike.

Po Einsteinovoj teoriji relativiteta, opažaj i rezultati se mijenjaju u zavisnosti od kretanja i položaja posmatrača. Kada se ova činjenica primjeni na vrijeme, dolazimo do važnih zaključaka o GPS-u. Vrijeme je za Einsteina relativan pojam koji se drugačije doživljava iz različitih sistema.

GPS, ili Global Positioning System, zapravo funkcioniše tako što se šalje satelitski signal vašem GPS-u prijemniku koji se nalazi u telefonu i bilježi vrijeme dolaska signala i mjeri vrijeme dolaska različitih signala s različitih satelita na raznim lokacijama. Dobijeni nalazi koji zavise od vremena dolaska različitih satelita određuju gdje se tačno nalazite. Ovaj princip se nazvan triangulacija.

Dakle, GPS sistemi funkcionišu tako što se na osnovu sata koji se nalazi u satelitima zajedno sa signalom šalju i informaciju o vremenu. Ovi vremenski rezultati se ispravljaju zbog činjenice da vrijeme satelita u orbiti teče mnogo sporije u odnosu na vrijeme koje pokazuje mobilni telefon na površini Zemlje.

Nakon korekcije signala koji je poslat na Zemlju, proračunava se brzina koja je potrebna signalu da stigne i na osnovu toga se određuje položaj u kojem se nalazi mobilni uređaj. Bez ispravljanja vremena koje se zasniva na Einsteinovoj teoriji relativiteta, GPS ne bi funkcionisao jer bi ignorisao činjenicu o proticanju vremena u satelitima.

Ne propustite