KRIZA RASTURILA I ČUVENOG PROIZVOĐAČA IGRAČAKA: Kompanija bilježi velike gubitke, otpušta radnike širom svijeta

Biznis
KRIZA RASTURILA I ČUVENOG PROIZVOĐAČA IGRAČAKA: Kompanija bilježi velike gubitke, otpušta radnike širom svijeta
Poznata njemački proizvođač igračaka Plejmobi otpušta stotine zaposlenih u poslovnicama širom svijeta!

Poznata njemački proizvođač igračaka Plejmobi otpušta stotine zaposlenih u poslovnicama širom svijeta!

Njemački mediji navode da kompanija ukida oko 700 radnih mesta širom svijeta dok će u Njemačkoj bez posla ostati 370 radnika. Grupacija Horst Brandster, vlasnik brenda, čije je sedište u Cirndorfu, objavila je vest o ukidanju radnih mjesta u ponedeljak. Ukidanje radnih mjesta odgovara udjelu od 17% u cijelom svijtu i 16%  ukupnog broja zaposlenih u Njemačkoj.

Plejmobi

"Uprava kompanije odlučila se na ovakav potez nakon što je dovršila sveobuhvatnu analizu svih poslovnih područja i uzimajući u obzir poslovni razvoj i trenutne privredne izazove" - rekao je portparol kompanije.

Matična kompanija prema navodima njemačkih medija u posljednje dvije poslovne godine bilježi velike gubitke u prodaji i zaradi. Kompanija je u petak objavila da proizvođač Plejmobi želi da premjesti proizvodnju određenih proizvoda i ukine 74 radna mjesta.

Iz kompanije su objavili da izrada posebnih formi za igranje više nije jedna od temeljnih kompetencija i da je izgubila na važnosti.Plejmobi je lansiran 1974. godine. Glavni element je plastična čovjekolika figura visoka sedam i po centimetara. Prve figure su bile vitezovi, Indijanci i građevinski radnici sa različitim dodacima.

Nedavno je još jedan njemački proizvođač igračaka, Haba iz Bad Rodaha iz Bavarske, podsjetimo, napravio ozbiljnje rezove i otpustio dio radnika, a zatim pokrenula i samoupravni stečajni postupak.

Ne propustite