VJERUJE SE DA OVA BILJKA DONOSI DOBRO ZDRAVLJE I PUNO NOVCA OSOBI KOJA JE GAJI: Lako se održava, zato je što prije nabavite

Objavljeno:03.10.2023 - 08:03
A A A Times Arial

Zlatna puzavica (zlatni bršljan, lozica, đavolji bršljan) je vjerovatno jedna od najlakših kućnih biljaka za uzgoj, čak i ako ste neko ko zaboravlja da dovoljno često zaliva svoje biljke. Osim toga, jedna je od najomiljenijih, jer se veruje da donosi u dom besprekorno zdravlje i ogromne količine novca, piše Stil.kurir.rs.

Ova vinova loza, porijeklom sa Solomonovih ostrva u južnom Pacifiku, ima šiljaste zelene listove u obliku srca koji su ponekad prošarani bijelim, žutim ili bledozelenim prugama.

Penjačica je, listovi su ovalni, ušiljeni, jarko zelene boje s izraženim belim mrljicama, što zavisi od stepena svjetlosti koju prima. Prirodno je poreklom iz zemalja dalekog Istoka – Japana, Kine, Indije i Australije, gdje može narasti preko 20 metara.

Zlatna puzavica se može saditi u zatvorenom prostoru tokom cijele godine i brzo će rasti, često dodajući između 30 i 45 cm dužine mjesečno. Imajte na umu da je ova biljka toksična za kućne ljubimce.

Zlatna puzavica ili zlatni brsljan se ne kači za rešetke i ljestvice sama (kao što bi bršljan mogao), ali se mogu postaviti na podupirače kako bi dale izgled upredenih biljaka. Kao sobne biljke, uobičajeno je vidjeti da primjerci zlatne puzavice narastu i do 9 metara, iako se većina drži na mnogo kraćoj i urednijoj dužini. Ako odlučite da pustite da vaša zlatna puzavica preraste u dugačku lozu, može se pričvrstiti na kuke da se kreće duž zidova i preko prozorskih okvira. Loze koje su ostavljene da rastu same mogu se jako zapetljati, pa ih s vremena na vrijeme olabavite da ne bi postale zapetljani nered.

Iako zlatni puzavac voli jarko, indirektno svjetlo, može da uspije i u oblastima sa slabom osvjetljenošću ili onima koje imaju samo fluorescentno osvjetljenje, što je čini odličnom opcijom za kancelarije i druge prostore na kojima nema dovoljno svjetlosti.

Smanjuje koncentraciju štetnih materija u zatvorenim prostorima, a prema narodnom vjerovanju donosi sreću, novac i dobro zdravlje onima koji je gaje.