RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Sve više djece navučene na OVO, može biti IZUZETNO OPASNO! Doktorica objasnila ZAŠTO!

Kiosk
RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Sve više djece navučene na OVO, može biti IZUZETNO OPASNO! Doktorica objasnila ZAŠTO!
.

Puffs i vapes, zbog odsustva nikotina, postali su popularna zamjena za klasične cigarete. Koriste se svuda, čak iu zatvorenim prostorijama, a sve veći problem je što se često besplatno daju maloljetnicima, pa ih konzumiraju i osnovci i srednjoškolci.

Dr Ika Pešić iz Nacionalne agencije za kontrolu duvana kaže u Centralnom dnevniku TV "Blic" (MTS kanal 115) da decu najviše privlače boja i ukus vape, koji je često sličan ukusu voća i slatkiša. .

- Djeca nisu kritična prema njenoj upotrebi i ne znaju šta je u njoj. Nalaze samo atraktivne i atraktivne boje i mirise i maske i mirise i ukuse koji su prilagođeni mladima, jer se uglavnom radi o ukusima slatkiša i voća, svega što vole deca i mladi - kaže dr Pešić .

O štetnosti pušenja se priča godinama i povezuje se s pojavom raznih karcinoma kao i mnogih drugih bolesti, a ni nove moderne cigarete ne izazivaju ništa manji rizik .

Posebno je šokantan primjer 14-godišnjeg dječaka iz Britanije.

- Kada su ga roditelji vodili pedijatru, imali su šta da vide. Vaping mu je izazvao strašnu upalu pluća, tako da mu je plućna funkcija potpuno zamrla, te je na kraju hospitaliziran - kaže dr Ika Pešić.

Novi zakon o duhanu

U Srbiji je prethodni Zakon o zaštiti potrošača zabranjivao prodaju nikotinskih proizvoda maloletnicima, ali oni ne uključuju vape i pufove. Novi Zakon o duhanu , koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, mijenja tu praksu i obuhvatiće i ove proizvode.

Prodavci kažu da sve više mladih ljudi dolazi po cigarete.

Zbog toga je, kažu stručnjaci, neophodna i kontrola od strane roditelja.

- Ako imate roditelje pušače koji konzumiraju duvanske proizvode, ne mogu zabraniti svojoj djeci. Jednostavno mora postojati jedan primjer. Ono što se može učiniti je restrikcija, nepopularna mjera, ali ograničenje džeparca i onda se naravno neće moći kupiti. Ili kod kuće spremaju grickalice, pa nemaju novca sa sobom da potroše na kupovinu ovih proizvoda - kaže za TV "Blic" psiholog Ana Vlajković.

Kao i klasične cigarete, alternativne varijante stvaraju ovisnost, koja se kod mladih manifestuje nervozom, razdražljivošću, ponekad buntovnošću i kroz bojkote i slabe rezultate u školi, pa treba biti oprezan i adekvatno objasniti djetetu da puše okusima, bojama. a mirisi nisu zamjena za slatkiše, prenosi Espreso

Ne propustite