RIJETKO KOJA DOMAĆICA ZNA KAKO SE PRAVILNO STERILIŠU TEGLE I FLAŠE ZA SOK: Džabe TRIK, a ZIMNICA je sigurna GODINAMA

Objavljeno:26.09.2023 - 18:51
A A A Times Arial

Važno je da zimska tikva bude ukusna koliko i da se stavi u sterilisane i čiste posude. Ako tegle i flaše ne sterilišete dobro, može se desiti da se sok ili ajvar prerano pokvari i nabubri.

Pećnica kao sterilizator

Mnoge mlade domaćice pribjegavaju raznim načinima sterilizacije tegli i boca sokova. Neki ih nakon pranja potapaju u vruću vodu kako bi ubili klice, pa treba biti izuzetno oprezan. Prvo, staklene tegle ili flaše, posebno ako su napravljene od tanjeg stakla, mogu popucati kada dođu u kontakt sa toplom vodom. Drugo, kipuća voda prska posvuda, tako da postoji razuman rizik od ozbiljnih opekotina na rukama.

Umjesto toga, bolje je i sigurnije koristiti jednostavan trik koji su koristile naše bake. Sterilizirali su tegle i flaše na vrlo jednostavan način, a njihova zimnica se nikada nije pokvarila koliko god da je stajala.

Da biste postigli efekat sterilizacije, prvo morate dobro oprati tegle i boce deterdžentom za suđe. Uklonite sve vidljive tragove prljavštine. Za pranje boca dobro dolaze specijalne četke koje se mogu kupiti na bilo kojoj pijaci ili u prodavnici plastike, a koje imaju dugačku ručku da dopiru do udaljenijih dijelova na dnu boce.

Isto pravilo važi i za sterilizaciju boca domaćeg soka

Nakon što ih dobro operete i još bolje isperete, ostavite ih na čistom mjestu da se dobro ocede i osuše. Pre pakovanja zimnice, upalite rernu na 50 do 100 stepeni i unutra stavite čiste i suhe tegle i flaše.

Ostavite ih u rerni 15 do 20 minuta da se sterilišu. Nakon toga, rukavicama za rernu izvadite ih iz rerne i sipajte vrući ajvar ili džem u vruće tegle, ili sok od paradajza u flaše. Odmah zatvorite tegle ili flaše i stavite ih u kutiju u koju ste stavili ćebe.

Kada završite, umotajte tegle u ćebe da se postepeno hlade u naredna 24 sata. Nakon toga možete ih posložiti u ostavu, a nakon otvaranja tegle sa zimnicom držite je u frižideru jer je hrana došla u kontakt sa vazduhom i bakterijama koje se na taj način prenose, prenosi Espreso