RENDANI KUPUS KOJI ĆETE PRAVITI SVAKE GODINE: Recept DECENIJAMA star, zimnica kakvu samo PRAVE DOMAĆICE spremaju

Objavljeno:26.09.2023 - 16:36
A A A Times Arial

Dijelimo sa vama recept za rendani kiseli kupus koji ćete praviti svake godine za zimnicu .

Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga isjeckati i nožem, ali je preporučljivo koristiti posebno rende.Također možete podesiti odnos soli po svom ukusu. Prije pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.

Komponente

  • 20 kg kupusa
  • 800 g soli
  • vode
  • 1 dunja
  • 1 jabuka
  • 10 listova lovora
  • pola šake bibera u zrnu


Priprema

  • Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji.
  • Stavite nasjeckan kupus u bačvu za kiseljenje. Naslažite ga debelo, sloj po sloj.
  • Posolite svaki sloj i pritiskajte maljem dok ne primijetite da voda curi.
  • Između svaka 2-3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list.
  • Kada se bure napuni i ispusti dovoljno vode, spremno je za kiseljenje.
  • Zadnji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete kasnije ukloniti.
  • Pokrijte kupus vrećicom vode ili kamenom i pazite da nema zraka.
  • Bačve čuvati na tamnom, po mogućnosti toplijem mjestu kako bi se ubrzao proces kiseljenja.
  • Nakon nedelju dana, premjestite dvije posude na tamno i hladnije mjesto i ostavite da odstoje 3 - 5 nedelja.
  • Kada kupus postigne željeni ukus, izvadite vrećicu vode ili košticu, površinski list i rendani kupus rasporedite u prethodno sterilisane tegle.
  • Čuvati u frižideru ili na tamnom i hladnom mjestu.