RENDANI KUPUS KOJI ĆETE PRAVITI SVAKE GODINE: Recept DECENIJAMA star, zimnica kakvu samo PRAVE DOMAĆICE spremaju

Dijelimo sa vama recept za rendani kiseli kupus koji ćete praviti svake godine za zimnicu .
Ako želite da pripremite manju količinu kiselog kupusa, možete ga isjeckati i nožem, ali je preporučljivo koristiti posebno rende.Također možete podesiti odnos soli po svom ukusu. Prije pripreme, posudu ili bure treba dobro oprati.
Komponente
- 20 kg kupusa
- 800 g soli
- vode
- 1 dunja
- 1 jabuka
- 10 listova lovora
- pola šake bibera u zrnu
Priprema
- Kupus operite, prepolovite i narendajte u činiji.
- Stavite nasjeckan kupus u bačvu za kiseljenje. Naslažite ga debelo, sloj po sloj.
- Posolite svaki sloj i pritiskajte maljem dok ne primijetite da voda curi.
- Između svaka 2-3 sloja stavite krišku dunje i jabuke, biber u zrnu i lovorov list.
- Kada se bure napuni i ispusti dovoljno vode, spremno je za kiseljenje.
- Zadnji sloj rendanog kupusa prekrijte listovima kupusa, koje ćete kasnije ukloniti.
- Pokrijte kupus vrećicom vode ili kamenom i pazite da nema zraka.
- Bačve čuvati na tamnom, po mogućnosti toplijem mjestu kako bi se ubrzao proces kiseljenja.
- Nakon nedelju dana, premjestite dvije posude na tamno i hladnije mjesto i ostavite da odstoje 3 - 5 nedelja.
- Kada kupus postigne željeni ukus, izvadite vrećicu vode ili košticu, površinski list i rendani kupus rasporedite u prethodno sterilisane tegle.
- Čuvati u frižideru ili na tamnom i hladnom mjestu.
Ne propustite
Preporučeno za Vas
FOTO PRIČE






Zadnje objavljeno