STARINSKI RECEPT ZA UŠTIPKE: Ovako su naše bake pravile najukusniji doručak, bez jaja, mlijeka i praška za pecivo

Objavljeno:22.09.2023 - 08:09
A A A Times Arial

Samo tri sastojka su dovoljna da biste napravili uštipke po najstarijem receptu

Uštipci su omiljeni doručak većini ljudi, a one koje su spremale naše bake ostale su duboko urezane u naše sjećanje - meki i šupljikavi.

Štednja je bila važna, pa su uštipke pravile od testa koje su zamesile za obični bijeli, kiseli hljeb. Dok bi testo kvasilo za hljeb, one bi odvojile malu količinu i pržile je na vreloj masti. Testo nikad ne bi upijalo veliku količinu masti pa uštipci nikad nisu bili masni.

Evo šta je potrebno:

Brašno
Voda
So
Kvasac

Priprema: U dublju činiju stavite brašno i so i kvasac. Izmiješajte, pa vrućom vodom i varjačom umijesite tijesto koje je lako za miješanje. Ne mora biti tvrdo, ali nikako ne smije da bude rijetko.

Ostavite da nakvasi, pa kada se uhvate mjehurići, tijesto opet prekuhajte, a jedan dio dovojite za uštipke.