LJUBA PRVI U ZAJEČARU UGRADIO PODNO GRIJANJE, A SAD I SOLARNE PANELE: Stigao mu smiješan račun za struju!

Sve za dom
LJUBA PRVI U ZAJEČARU UGRADIO PODNO GRIJANJE, A SAD I SOLARNE PANELE: Stigao mu smiješan račun za struju!
-

Ljuba je prvi u kuću ugradio podno grijanje, a sad je odlučio da na krov porodične kuće ugradi solarne panele.

Penzioner iz Zaječara Ljuba Todorović poznat je u svom gradu po mnogo čemu. Nekad je radio kao inženjer, a komšije ga znaju i kao pionira po nečemu što je u to vreme u unutrašnjosti Srbije bilo rijetko i gotovo nezamislivo.

Još 1986. u kuću je ugradio podno grijanje a sad je opet ponio titulu pionira energetske efikasnosti u Zaječaru kad se odlučio da na krov porodične kuće u kojoj živi sa ćerkinom porodicom ugradi solarne panele.Odluku su donijeli zajednički, kao složna familija, i tako iskoristili subvencije grada i države za unaprjeđenje energetske efikasnosti kuća i stanova koje je dobilo 101 domaćinstvo u Zaječaru, piše zaječarska Zamedia.

Šok na računu za struju
Ono što je zanimljivo, komšije su se odlučile za druge načine uštede a jedino je Ljuba odabrao ugradnju solarnih panela. Mjesec dana nakon ugradnje panela stigao je i prvi račun za utrošenu energiju u iznosu od samo par stotina dinara, pa je Ljuba uvjeren da je prelazak na zelenu energiju uz ogromnu uštedu, prava investicija za budućnost, prenosi Kurir.

Koliko ga je sve to koštalo

Na površini od 35 kvadrata ugradio je 10 panela snage 5,7 kilovata. Od države su dobili 430.000 dinara, a onda dodali svojih 480.000 od prodaje kuće na selu. Sad tačno znaju koliko su proizveli i potrošili, a najviše se raduje Ljubina ćerka jer ne mora više da pazi na skupu i jeftinu struju jer sad radi obrnuto - sve što želi uključuje preko dana kad je proizvodnja, a ne preko noći.

 

Ne propustite